poniedziałek, 27 lutego 2012

WP # 126 - Orkiszowy zakwasowiec

W tym miesiącu Weekendowa Piekarnia orkiszem stoi. Wszystko to za sprawą Spiżarni  i propozycji jej autorki na lutowe wypieki. Przyznaję - oba chleby bardzo przypadły mi do gustu. Oba wyrosły i prezentowały się pięknie (za wskazaniem na drożdżowy, bo jednak ten sezam dodał odrobinę smaczku) i co najważniejsza smakowały jak diabli.


Chleb orkiszowy na zakwasie


Zaczyn:
80 g zakwasu żytniego
125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
70 g wody


Zaparka:
100 g mąki ciemnej orkiszowej
120 g gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kminku


Ciasto chlebowe:
280 g przygotowanego wcześniej zaczynu
220 g przygotowanej wcześniej zaparki

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
180-250 g wody (mąka razowa potrzebuje więcej wody)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wymieszaj składniki zaczynu do uzyskania miękkiego ciasta. przykryj folią, nakłuj ja kilka razy nożem i  odstaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Składniki zaparki wymieszaj i odstawić na 8-12 godzin ( u mnie był identyczny czas jak na rośnięcie zaczynu).

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta chlebowego, dodając stopniowo wodę, odstaw na 10 minut. Jeszcze raz krótko wymieszaj i daj odpocząć ciastu 30 minut.
Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wymieszaj, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by ciasto podrosło.

Lekko wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch keksówek. Odstaw do wyrośnięcia na 4-5 godzin, do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzej do 230 ° C. Bochenek natnij lub delikatnie nakłuj. Piecz w naparowanym piekarniku przez 35-40 minut, lub do zbrązowienia skórki.

Źródło: Przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie dość, ze dziury piekne to i cudny smak. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  2. Ależ ja mam tutaj zaległości!
    Pięknie wyrośnięte te orkiszowe bochenki:)
    A ten z makiem i cebulą...pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przyznam, że nawet ten z cebulą i z makiem smaczniejszy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Tofka wklejam Ci tu link do...

    http://allegro.pl/listing.php/showcat?buy=1&change_view=1&id=74022&order=bd&utm_source=facebook&utm_medium=ppc&utm_campaign=delikatesy

    Może coś ci się przyda do ciasta:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tofka u mnie konkurs z oliwą ...zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń