piątek, 13 stycznia 2012

Pszenny zakwasowiec - WP # 125

Chleb wyszedł brzydki, choć u mnie w domu są zachwyceni i nazywają go rustykalnym.  Przyznać jednak muszę, że jaki brzydki, taki smaczny.

Biały chleb na zakwasie - Weekendowa Piekarnia # 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"

Składniki:

500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna maka pszenna)
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych- 4 g)
150 g zakwasu żytniego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie uformuj bochenek i włóż do koszyka (u mnie oczywiście durszlyk ;) ). Chleb wyrasta około bo minut. Piekarnik nagrzej do 210°C i piecz chleb ok. 40 minut. Pamiętaj, że opukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studź na kratce.

6 komentarzy:

  1. E tam brzydki!
    Normalny domowy chleb.
    Kromkę bym z chęcią zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oni też tak mówią, ale mnie jakoś taki brzydki się wydaje. A piętka już odkrojona na spróbowanie i bardzo smaczna, chętnie wiec poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej Tofka! a gdzie ten brzydki chleb? pokażesz zdjęcia?
    bo tu widzę piękny, rustykalny (lubię to określenie) bochenek!
    coś bardzo krytyczna jesteś :)
    wiem, wiem... sama tak mam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A no jestem krytyczna. Mój jest rustykalny, Twój diabelnie idealny! O!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musimy coś razem upiec :)

      Usuń
    2. Z przyjemnością ;)Swoja drogą owsiany tez zrobiony.

      Usuń