Pszenny zakwasowiec - WP # 125
Chleb wyszedł brzydki, choć u mnie w domu są zachwyceni i nazywają go rustykalnym. Przyznać jednak muszę, że jaki brzydki, taki smaczny.
Biały chleb na zakwasie - Weekendowa Piekarnia # 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"
Składniki:
500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna maka pszenna)
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych- 4 g)
150 g zakwasu żytniego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie uformuj bochenek i włóż do koszyka (u mnie oczywiście durszlyk ;) ). Chleb wyrasta około bo minut. Piekarnik nagrzej do 210°C i piecz chleb ok. 40 minut. Pamiętaj, że opukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studź na kratce.
E tam brzydki!
OdpowiedzUsuńNormalny domowy chleb.
Kromkę bym z chęcią zjadła...
Oni też tak mówią, ale mnie jakoś taki brzydki się wydaje. A piętka już odkrojona na spróbowanie i bardzo smaczna, chętnie wiec poczęstuję ;)
OdpowiedzUsuńHej Tofka! a gdzie ten brzydki chleb? pokażesz zdjęcia?
OdpowiedzUsuńbo tu widzę piękny, rustykalny (lubię to określenie) bochenek!
coś bardzo krytyczna jesteś :)
wiem, wiem... sama tak mam :)
Pozdrawiam!
A no jestem krytyczna. Mój jest rustykalny, Twój diabelnie idealny! O!
OdpowiedzUsuńmusimy coś razem upiec :)
UsuńZ przyjemnością ;)Swoja drogą owsiany tez zrobiony.
Usuń