środa, 28 grudnia 2011

Pikantne udka kurczaka i kaszotto z pęcaku

Przyznaję, że bardziej cenię kaszę niż ryż. Niemniej jednak kasza ugotowana na sypko lub uprażona na maśle wydaję mi się w większości przypadków nudna. Stąd tez wziął się pomysł na kaszotto, czyli trochę bogatszą wersję kaszy, w lekkim wydaniu risottowym. Do tego pikantny kurczak z chrupiąca skórką i obiad gotowy.

Pikantne udka kurczaka i kaszotto z pęcaku
Kaszotto:
1 szkl. pęcaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
4-5 pieczarek
2 szkl. wody

Kurczak:
4 udka kurczaka
2 łyżeczki pasty chilli
2 łyżeczka curry
2 łyżki jogurtu greckiego
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Obierz i posiekaj czosnek. Kmin zmiel lub rozgnieć w moździerzu. Włóż wszystkie składniki do marynaty i wymieszaj. Udka natnij delikatnie w dwóch miejscach z obu stron. Włóż do miski z marynatą i wmasuj ją w mięso. Kurczaka zamarynuj minimum kilka godzin wcześniej. Najlepiej jak poleży w marynacie przez noc - smaki lepiej się połączą.

Pęcak zalej wodą - powinno być jej dwa razy tyle co kaszy. Gotuj na małym gazie do miękkości, w razie potrzeby dolej wody.. Przyznam bez bicia, że osobiście do kasz typu pęcak, fasoli czy mięsa na pasztet używam szybkowaru.  Trudno mi więc określić ile beż użycia tego cudownego gara trwa gotowanie pęcaku, w szybkowarze to około 30 minut. 

Piekarnik rozgrzej do 200-220 °C. Ułóż udka na blasze i piecz przez ok. 20-30 minut. Kurczak powinien być ładnie zrumieniony. Ostatnie kilka minut możesz piec pod grillem, w ten sposób uzyskasz chrupiącą skórkę.

Na patelni skropionej olejem zrumień pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki w plastrach i posiekany drobno czosnek (ten ostatni dodaj oczywiście pod sam koniec smażenia). Tak przygotowane składniki wymieszaj z pęcakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz