poniedziałek, 14 listopada 2011

Pierogi z dynią

Wstyd się przyznać, ale te pierogi robiłam jakieś dwa tygodnie temu. To Ci dopiero lenistwo. Ale nie przeproszę, bo w końcu pierogi ujrzą światło dzienne...

Pierogi z dynią
ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajo
ok 1 szkl. wody
słuszna szczypta soli

Farsz:
ok 3 kg dynia
300 g sera białego
100g aromatycznego żółtego sera
2 jaja
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sos:
sok spod pieczenia dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 śmietanki
1 łyżka startego sera żółtego
ziele angielskie
liść laurowy
grubo mielony pieprz
sół
gałka muszkatułowa



Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej zagłębienie. Dodaj jaka i sól. Wodę dodawaj stopniowo zagniatając, w zależności od chłonności mąki możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej mąki. Z całości zagnieć miękkie i elastyczne ciasto (wyrabiaj je mniej więcej 5 minut). Uformuj z niego kulę, nakryj ściereczką i daj odpocząć przez około 30 minut.

Dynie rozkrój, wybierz pestki i pokrój ją w 16. Skrop olejem blachę i ułóż na niej dynię, która tez lekko polej olejem. Piecz w piekarniku przez około 30 - 40 min., aż dynia zmięknie. Dynie ostudź, obierz ze skórki i odciśnij. Dodaj zgnieciony lub przeciśnięty przez praskę biały ser, stary ser żółty, jaja, czosnek i przyprawyNie wylewaj soku z dyni wraz z oliwą posłuży do zrobienia sosu.

Ciasto rozwałkuj dosyć cienko. Szklanką wytnij kółka, w środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi tworząć kształt pierogów. Gotuj do miękkości (przez około 3 - 5 minut). O gotowości pierogów do odławiania najelepiej świadczy ich wypłynięcie z dna garnka. 

Zlej sok spod pieczenia dyni połączony z oliwą. obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Wrzuć ją do rondelka z bazą sosu. Po 2-3 minutach, kiedy cebula się zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw zielem angielskim i liściem laurowy zółty. gotuj przez chwilę do połączenia smaków, następnie rozprowadź śmietanę (pamiętaj, żeby najpierw do śmietany dodać trochę sosu, zapobiegnie to zwarzeniu śmietany), dodaj ser i dopraw solą, pieprzem i gałką. Sos powinien się chwilę gotować do lekkiej redukcji. 



Ciepłe pierogi podawaj polane obficie sosem, ewentualnie posypane tymiankiem.

2 komentarze:

  1. Udane pierożki.Połączenie dyni i serów - białego i żółtego jest dla mnie ciekawe.
    I ten oryginalny sos.
    Musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos oryginalny, tym bardziej, że nie robiony przeze mnie tylko przez mojego Chopa :) Się wczoraj głęboko zastanawiał, cóż takiego tam dał - kolejny raz przekonałam się, że nie notowanie na bieżąco przepisów nie wychodzi na dobre.

    OdpowiedzUsuń