Chleb na piwnym zaczynie, czyli WP # 123
Dziś kolejna propozycja Weekendowej Piekarni. Upiekłam i wcale nie żałuję, bo chleb jest bardzo smaczny. Czuć kminek i w mojej wersji lekki aromat miodu. Gorąco polecam!
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) - Weekendowa Piekarnia 123 - gospodyni Zemfiroczka
Składniki:
zaczyn:
200g butelkowego piwa miodowego
100g maki żytniej chlebowej b
2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego
ciasto chlebowe:
350g zaczynu jw
130g letniej wody
200g maki pszennej chlebowej typ 650
100g maki żytniej chlebowej typ 720
100g maki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Piwo podgrzej, letnie piwo wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek. Do mieszaniny dodaj zakwas. Przykryj i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
W dniu wypieku wymieszaj przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykryj i zostaw na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełóż ciasto do formy, i znowu odstaw do wyrośnięcia - tym razem na 3-5 godzin.
Piecz w temperaturze 230°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i kontynuuj pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skórki.
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) - Weekendowa Piekarnia 123 - gospodyni Zemfiroczka
Składniki:
zaczyn:
200g butelkowego piwa miodowego
100g maki żytniej chlebowej b
2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego
ciasto chlebowe:
350g zaczynu jw
130g letniej wody
200g maki pszennej chlebowej typ 650
100g maki żytniej chlebowej typ 720
100g maki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Piwo podgrzej, letnie piwo wymieszaj z mąką, żeby nie było grudek. Do mieszaniny dodaj zakwas. Przykryj i zostaw na noc w temperaturze pokojowej.
W dniu wypieku wymieszaj przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto. Przykryj i zostaw na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełóż ciasto do formy, i znowu odstaw do wyrośnięcia - tym razem na 3-5 godzin.
Piecz w temperaturze 230°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i kontynuuj pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skórki.
Pięknie się prezentuje :) Ja z kminku zrezygnowałam. Cieszę się, że trafiłam z propozycją i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo trafiłaś. Chleb smakował wszystkim domownikom bez wyjątków. Również dziękuję, ale ostrzegam, że drożdżowy tez upiekła :P
OdpowiedzUsuńPowinnam się bać? ;))))
OdpowiedzUsuńI tam - wcale nie ;) Po prostu to nie koniec.
OdpowiedzUsuńmusi być dobry taki z % hehe :-)
OdpowiedzUsuńA smakowy, smakowy!
OdpowiedzUsuńMąka żytnia, kminek i piwo miodowe...to wszystko moje smaki:)
OdpowiedzUsuńŁadny ten chlebek!
Podziękował bardzo. O dziwo tez mi się podoba. Nie wszystkie spod mojej ręki wychodzą tak ładnie.
OdpowiedzUsuńNie spodziewałam się, że ten chleb aż tak dobry będzie, byłam/jestem pozytywnie zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że w ostatnim momencie zdecydowałam się do wspólnego pieczenia dołączyć.
Pozdrawiam ;)
Nikt się nie spodziewał hiszpańskiej inkwizycji ;) Ale fakt, chleb pycha!
OdpowiedzUsuń