czwartek, 13 października 2011

Kakaowe babeczki z malinami

Wiem, że mój wypiek to prawdopodobnie nic innego jak muffinki. Wiem też, że prawdopodobnie muffinka to nie do końca to samo co babeczka. Podkreślam prawdopodobnie. Niemniej jednak mój polonistyczny umysł nie potrafi inaczej i maślane ciastka, nawet takie w papilotach będzie z uporem maniaka zwał babeczkami. Bo w sumie i ładniej, i w ojczystym języku, no i tak smacznie ocieka kobiecością. 

Kakaowe babeczki z malinami
Składniki:
75 g masła
250 g mąki
50 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g słodziku do pieczenia
200 ml mleka
1 jajko
1/2 szkl. malin


Przygotowanie:
Włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C.
W małym rondelku rozpuść masło i ostudź je. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W innej - mniejszej wymieszaj mleko z jakiem i dolej ostudzone, stopione masło. Płynne składniki dodawaj do suchych delikatnie mieszając - łyżką widelce, czym komu wygodniej. Ważne, żeby ciasto było lekko grudkowate i niezbyt dokładnie wymieszane, możesz więc być niechlujny. Na samym końcu dodaj maliny, które wmieszaj bardzo delikatnie w ciasto.
Wlej taką samą ilość ciasta w każdą papilotkę umieszczoną w formie do babeczek (na 12 sztuk) i piecz prze około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz