sobota, 22 października 2011

Cukinia w cieście

Przyznaję, kiedyś cukinia w takiej postaci mi nie smakował. Cóż, wstyd straszny, ale kiedyś warzywa w ogóle średnio mi smakowały. Na szczęście czasy te bezpowrotnie minęły, a cukinia w cieście jest dobra tak na śniadanie, obiad, kolację, jak i jako przekąska do piwa.

Cukinia w cieście
Składniki:
2 niewielkie cukinie
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 szklanka mąki
0,5 szkl. wody
olej do smażenia

Przygotowanie:
Z jajka, wody, mąki i przypraw przygotuj ciasto. Mieszaj do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstawego ciasta naleśnikowego. Jeśli chodzi o przyprawy to tak naprawdę rzecz gustu. Równie dobrze można dodać zioła, chilli, albo i inne urozmaicenia. Co kto lubi. Cukinie powinny być niewielkie, bo im większe tym gorsze. Pamiętaj, że duża cukinia ma duże gniazda nasienne, które trzeba usunąć, do tego jej smak wcale nie jest rewelacyjny. Cukinie pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzej olej (powinno go być mniej więcej na grubość plastrów cukinii). Cukinie otocz w cieście i piecz z obu stron na złoty kolor.

Ot cała filozofia - smacznego!

9 komentarzy:

  1. Pyszne!
    Takie placuszki zjadłabym bez wstydu,nie jeden,nie dwa...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiernie mnie to cieszy :) Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką cukinię mogłabym i ja jeść non stop. Pyszna. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Plus, że w dzisiejszych czasach cukinię można właściwie jeść przez okrągły rok :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie jesteś tofkaaaa, że Cie nie ma? całuski

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu - żyję i mam się dobrze... sama nie wiem czemu tak zniknęłam. Tęsknisz? :P

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają tak średnio :P

    OdpowiedzUsuń