piątek, 9 września 2011

Zupa z dyni

Czy to już sezon na dynie? Patrząc na sklepowe półki na pewno, patrząc na same dynie i tak i nie. Wielkie i piękne pomarańczowe, w środku jednak jeszcze nie do końca dojrzałe. Mimo to zupa dyniowa wychodzi z nich przepyszna.

Kremowa zupa z dyni
(przepis autorski)
600-700 dag dyni
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej i łyżka masła do smażenia
prażone pestki dyni
tarty parmezan


Bulion w sporym garnku postaw na gazie. Cebulę i dynie obierz. Cebule pokrój w półtalarki, dynie w niezbyt duże plastry. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju z masłem. W momencie kiedy dynia i cebula zmiękną i zaczną się lekko przysmażać dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze 2-3 minuty, a następnie dodaj warzywa do gotującego się bulionu i gotuj przez 5 minut, żeby smaki się połączyły. Zdejmij zupę z ognia, przestudź ją lekko i zmiksuj na gładki krem. Dopraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzej zupę, nalej do talerzy i posyp świeżo startym parmezanem oraz pestkami dyni. Smacznego.


4 komentarze:

  1. Piękna Tofko!
    U mnie dynie pojawiły sie już w lipcu,więc sezon trwa od dawna...
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, to, że piękna to nic, ale jaka smaczna :) Jedna z lepszych zup jakie jadłam. A do tego ani ziemniaka, ani makaronu, a zupa pyszna i pożywna,

    OdpowiedzUsuń
  3. no, no ten przepis autorski...hehe no i ta dynia...zupę zrobię bo mam jeszcze tyciu dyni- dla mnie starczy bo w domu nikt nie chce zupy...samej dyniowej ale ja...spróbuję, co tam!

    OdpowiedzUsuń
  4. No co? Uczę się od Ciebie :P hehe! A zupę wypróbuj, bo naprawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń