niedziela, 4 września 2011

Zupa kalafiorowa

Nadszedł czas na chwile z odchudzaniem Ostatnio więc na stole goszczą niskokaloryczne dania z przewagą warzyw, chudego mięsa i ryb. Miło, że nie oznacza to wcale, że jest mniej smacznie. Dziś proponuję spróbować zupy kalafiorowej, lekkiej, niezwykle prostej i bardzo smacznej.

Zupa kalafiorowa 
(inspirowana przepisem Ewy Aszkiewicz z książki "Kuchnia polska")
Składniki:
1 średni kalafior
1 i 1/2 litra bulionu
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz i gałka muszkatołowa (do smaku)

Kalafior podziel na niewielkie różyczki. Dobrze wypłucz. Zagotuj bulion (może być z kostek) i dodaj do niego kalafior. Gotuj do momentu, aż warzywo zmięknie - niektóre z różyczek powinny się wręcz rozgotować ( te mniejsze, rzecz jasna). Następnie dodaj mleko. Kiedy zupa ponownie zacznie się gotować dodaj koper i przyprawy - najlepiej do smaku. I voila, zupa kalafiorowa gotowa.

2 komentarze:

  1. Tofko,przesmacznie wygląda ta miseczka z zupą!
    Oczywiście,że niskokalorycznie nie oznacza mniej smacznie.Tylko niektóre dania nie mają tego ,coś'.
    Miłego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś w tym jest. Miłego poniedziałku wzajemnie!

    OdpowiedzUsuń