poniedziałek, 26 września 2011

Pizza z owocami morza?

W tym roku nasz urlop przypadł na wrzesień. W ten czas postanowiliśmy odrzucić wszystkie diety odchudzające i dać się ponieść węglowodanowym falom rozkoszy. Cudnie było. Pizza królowała często, podobno jak inne tuczące niezdrowości. Podczas tego tygodnia utwierdziliśmy się w przekonaniu, że lubimy taką ubogą wersję pizzy, z niewielką ilością dodatków, za to dobrze do siebie pasujących i wyrazistych. Nic tu po amerykańskich wynalazkach.

Pizza z tuńczykiem, sardelami i wędzonymi małżami
(przepis autorski)


Ciasto
1,5 szkl. mąki
0,75 szkl. ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
odrobina ciepłego mleka
0,5 łyżeczki cukru
sól


Sos pomidorowy
250 ml koncentratu pomidorowego (ja używam kartonikowego)
3 sardele
3-4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki cukru
pieprz, sos piri piri do smaku (my lubimy na ostro)

Na wierzch
0,5 puszki wędzonych małży
1 puszka tuńczyka
1 mozzarella


Drożdże rozpuść w mleku i wymieszaj z łyżką mąki i odrobiną cukru. Tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Kiedy drożdże zaczną dawać oznaki życia to znak, że możesz zacząć wyrabiać ciasto. Połącz zaczyn, mąkę, wodę i sól i wyrabiaj kilka minut (2-3). Następnie dodaj olej i wyrabiaj następne 3-4 minuty. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 20 minut powinno wystarczyć. W tym czasie przygotuj sos. Olej rozgrzej w niewielkim rondelku. Wrzuć pokrojone sardele i smaż chwilę (najlepiej do momentu kiedy ryby zaczną się delikatnie rozpadać). Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę wprost na rozgrzany olej. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przesmaż wszystko kilka minut i zacznij doprawiać. Wkrusz zioła, dodaj pieprz, sól i sos piri piri (spokojnie możesz go zastąpić chilli, tabasco lub innym zaostrzającym smak dodatkiem).  
W tym czasie ciasto na pewno już podrosło. Zarób je delikatnie i rozciągnij na posmarowanej olejem blasze (kształt dowolny - przyznam, że mnie najbardziej odpowiada dostosowany do blachy kwadraciak). Rozgrzej piekarnik do 210 °C. W tym czasie ciasto odpocznie i trochę podrośnie. Przed włożeniem pizzy do piekarnika posmaruj ciasto sosem, ułóż odciśniętego tuńczyka i małże oraz pokrojoną w plastry mozzarellę. Piecz przez ok 20 minut. 
Z sosem czosnkowym smakowała naprawdę wyśmienicie!

2 komentarze:

  1. Pizza z owocami morza TAK!
    Uwielbiam,wybieram jeżeli mam wybór.
    Twoja pięknie się prezentuje.
    I zachciało mi się takiej pizzy.
    Co teraz?????????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę upiec i z wielką chęcią się z Tobą podzielę :)

    OdpowiedzUsuń