Sałatka z melona
Z okazji lata i eksperymentowania z lżejsza kuchnią postanowiłam poeksperymentować z sałatkami owocowymi. Dobrze wiedząc, że melon idealnie komponuje się z fetą, postanowiłam zestawić go z innymi niesłodkimi i nieowocowymi produktami. I wyszło naprawdę pysznie!
Sałatka z melona z Lazurem i szynką
Składniki:
1/2 melona
3 plastry sera z niebieską pleśnią - dodaliśmy Lazura
3 plastry dojrzewającej szynki - u nas szwarcwaldzka
pieprz do smaku (najlepiej utłuczony w moździerzu)
Melona rozkrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój na 4-6 części. Następnie obierz ze skórki i pokrój na w miarę równe kawałki. Możesz również wybrać miąższ łyżeczką. Ser pokrój w niewielką kostkę. Szynkę wysmaż na patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczy). Powinna być chrupiąca, ale uważaj, żeby jej nie spalić. Szynkę wystudź i połam na kawałki. Połącz składniki w misce i posyp grubo mielonym pieprzem.
Składniki:
1/2 melona
3 plastry sera z niebieską pleśnią - dodaliśmy Lazura
3 plastry dojrzewającej szynki - u nas szwarcwaldzka
pieprz do smaku (najlepiej utłuczony w moździerzu)
Melona rozkrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój na 4-6 części. Następnie obierz ze skórki i pokrój na w miarę równe kawałki. Możesz również wybrać miąższ łyżeczką. Ser pokrój w niewielką kostkę. Szynkę wysmaż na patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczy). Powinna być chrupiąca, ale uważaj, żeby jej nie spalić. Szynkę wystudź i połam na kawałki. Połącz składniki w misce i posyp grubo mielonym pieprzem.
Bardzo fotogeniczna sałatka!
OdpowiedzUsuńEksperyment uważam za udany.
My też :) Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuń