wtorek, 19 lipca 2011

Dietetyczne serniczki "na raz"

Po Pawłowej zaproponowanej w Weekendowej Cukierni zostało sporo żółtek. Pączki umieszczone tamże jako propozycja ich zużycia wydawały mi się za bardzo... Za bardzo kaloryczne, za bardzo tłuste, za bardzo karnawałowe, za bardzo pracochłonne i wreszcie za bardzo gorące jak na lato. Wybór był więc prosty... sernik. Znudziły mi się jednak serniki w tradycyjnym, dużym wydaniu. Zauroczona m. in. mini serniczkami Małgosi, postanowiłam upiec takie cudeńka dla siebie. 

Dietetyczne serniczki
Składniki:
4 żółtka
2 jaja
1 kg chudego twarogu (może być mielony, może być homogenizowany)
2 łyżki miodu
12 g słodzika do pieczenia
2 łyżki skrobi kukurydzianej
możesz dodać rodzynki lub inne bakalie (my do części masy serowej dodaliśmy wiórki gorzkiej czekolady)

Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij ze słodzikiem i miodem. Powoli dodawaj ser i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj skrobie. Białka ubij na pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową. Każdą papilotkę umieszczoną w blaszce wypełnij do 2/3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15-20 minut. Serniczki są gotowe kiedy ładnie się zarumienią.

Ps. Rezygnując z miodu uzyskacie idealny deser dla Dukających.

2 komentarze:

  1. Śliczności!
    Uwielbiam takie indywidualne porcje na raz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję, że i mnie bardzo przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń