piątek, 24 czerwca 2011

Drożdżowy chleb bez wyrabiania

Zastanawiam się kogo podać jako autora tego przepisu. Pierwszy raz taki rodzaj szybkiego domowego pieczywa widziałam w programie Maryli Musidłowskiej. Może więc wypadałoby odwołać się do jej przepisu, tym bardziej, że tym razem wypiek ze zdjęć był najbliższy jej receptury.

Na początku zaznaczę, że ten chleb jest idealnym rozwiązaniem dla:
a) leniwych;
b) zapracowanych;
c) początkujących.
Ciasto jest niewymagające, zawsze się udaje i mimo, że jest drożdżowe z masłem smakuje wyśmienicie.

Chleb bez wyrabiania 
(wg Maryli Musidłowskiej)

Składniki:
3 szklanki mąki
1 i 1/2 - 2 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
5-10 g drożdży
1/4 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
czarnuszka wg uznania

Drożdże rozprowadź w niewielkiej ilości ciepłej wody razem z cukrem i odrobiną mąki. Następnie połącz wszystkie składniki i wymieszaj ciasto. Nie wyrabiaj, cały wic polega na tym, że robić tego nie trzeba. Ciasto potrzebuje czasu i całą prace wykona za nas same. Miskę, w której znajduje się ciasto zakryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12-16 godzin - wszystko zależy od temperatury. W tym czasie drożdże zaczną działać, ciasto wyrośnie i zmieni swoją konsystencję, na bardziej zwartą, lepką i elastyczną. Po wyrośnięciu ciasto lekko przemieszaj i włóż do formy (mniej więcej do 2/3), w której masz zamiar je upiec - może to być keksówka, może to być tortownica, może to być nawet garnek (z tego ostatniego chleb wychodzi naprawdę chrupiący). Ciasto w formie odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby wyrosło i osiągnęło swoją docelową wielkość. Piekarnik nagrzej do 200-220°C. W takiej temperaturze piecz chleb przez około 10-15 minut, później zmniejsz temperaturę do 180°C. Łączny czas pieczenia to około 40-50 minut, najlepszym wyznacznikiem jest rumiana skórka.



Chleb najlepiej smakuje lekko przestudzony z masłem i gruboziarnistą solą. Dla mnie po prostu pycha!

9 komentarzy:

  1. Widzę,że i Ciebie skusił chleb bez wyrabiania.Nie wiem,kto jest autorem tego przepisu,bo ja tez go piekłam i sama nie wiem.To jest dylemat przepisów kulinarnych.Nie podlegaja prawu autorskiemu.
    Smacznie Ci się udał.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusił, skusił, bo jest smaczny i prosty w obsłudze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam taki przepis na chleb bez wyrabiania, mieszasz i już. I jest to jeden z moich ulubionych, najlepszych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też mam swój przepis na chleb bez wyrabiania. Szczerze mówiąc nie pamiętam, kto jest autorem, ważne, że zawsze bardzo nam smakuje!
    Pozdrawiam! Smakowicie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widać każdy ma taki chlebek. Łatwy, przyjemny i bardzo smaczny :)

    Kubełek, znaczy, że chleb jest tak popularny, że diabli wiedzą, kto pierwszy raz go przyżądził i przepis puścił w świat.

    Kucharnia, witam w naszych skromnych progach... zawsze możesz się rozgościć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak taki prosty to chetnie wyprobuje:) wyglada super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosty i pyszny, więc tym bardziej zachęcam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest najłatwiejszy z chlebów (mam na myśli recepturę) jaki znam i a i też przez ostatnie kilka miesięcy robiłam z nim dużo eksperymentów. Piekłam na zakwasie i bez, z ziarnami i miodem itd itd.
    Kilka tygodni temu zapostowałam chleb dla zapracowanych wg Liski, który, wypieka się podobnie do Twego chlebka.

    Pozdrowienia serdeczne, dobrego dnia.
    Taki Chleb jest specyficzny, bo ma bardzo wilgotny miąższ i raczej niezbyt chrupiącą skórkę a mimo to jest, według mnie, idealnym chlebkiem dla początkujących i zapracowanych tak aby się nie zniechęcać do pieczenia chleba w domowych warunkach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bayaderka ja się mogę tylko pod tym podpisać. Osobiście przygodę z chlebem zaczęłam od bardziej skomplikowanych rzeczy, ale dla początkujących to idealny wybór. Nie trzeba za bardzo się angażować więc idealny też dla zapracowanych

    OdpowiedzUsuń