środa, 25 maja 2011

Prażony słonecznik w karmelu i chilli

Jak piwo to i przekąski. Choć słonecznik w tej postaci jest bardziej słodki niż słony, to w ostatnim czasie jest to nasza najbardziej popularna przegryzka i to nie tylko pod piwo. Łączy wszystko, co jest obiektem naszych westchnień: jest diabelnie prosta w przygotowaniu, do tego słodka i ostra zarazem. Czego więcej chcieć?

Słonecznik w karmelu i chilli



200 g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka oleju
2 szczypty soli
3-4 łyżki cukru

1,5 łyżeczki chilli


Na rozgrzany na patelni olej wsyp słonecznik, posól go i praż przez chwilę. Kiedy ziarna zaczną się lekko brązowić, dodaj cukier. Mieszając poczekaj aż cukier zamieni się w karmel, uważaj żeby się nie przypalił. Na koniec dodaj suszone, zmielone chilli. Po wymieszaniu słonecznik jest gotowy, trzeba tylko poczekać aż ostygnie i można szamać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz