Kukurydziano-pszenne bułeczki drożdżowe
Bułeczki pszenno-kukurydziane
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
ok. 10 g drożdży piekarniczych
1 szklanka ciepłej wody lub mleka
1 łyżeczka soli
odrobina cukru
zioła, które lubisz
Do sporej miski przesiej mąkę. Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki mąki i odrobiny cukru przygotuj zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce. Kiedy zacznie się ruszać i podwoi swoją objętość dodaj go do mąki. Dodając płyn zacznij wyrabiać ciasto. Na koniec dodaj przyprawy, które lubisz - może to być kmin, chilli, bazylia - do wyboru, do koloru. Ja dodałam tymianek i zmielone, suszone pomidory - efekt był pyszny.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut. Kiedy będzie dwa razy większe, wyrób je delikatnie dłonią dodając odrobinę maki (ok. 2 łyżek) i zabierz się do formowania bułek. Kształt wybierz wg uznania, ja wybrałam tradycyjne okrągłe. Bułeczki ułóż na skropionej oliwą i oprószonej mąką blasze i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni Celsjusza. Bułeczki są gotowe, gdy nabiorą złocistego rumieńca, czyli po około 20 - 25 minutach.
Na koniec jeden minus - te bułki znikają zdecydowanie za szybko!
wyglądają bardzo apetycznie i założę się, że smakują obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Zgadza się, są wyśmienite. A najlepsze w domowych bułeczkach bądź chlebie jest to, że są znakomite nawet jak trochę się przesuszą:) Choć zajmuje im to więcej czasu niż wypiekom z marketowych piekarenek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki ze skrobią kukurydzianą, szczególnie naleśniki. Są delikatne, miękkie i sprężyste, zupełnie inne od tych na samej mące.
OdpowiedzUsuńBułeczki takie właśnie są. Delikatne i kruche. Z suszonymi pomidorami i tymiankiem naprawdę wymiatają.
OdpowiedzUsuńHej, zagladasz tu jeszcze? Na liscie skladnikow podałaś szklankę wody lub mleka a w przepisie nie wspomnialas kiedy jej użyć. Moglabys dac jakąś wskazówkę? :-)
OdpowiedzUsuńWodę dodalam w miejscu przepisu "dodając płyn zacznij wyrabiać ciasto". Bułki mi nie wyrosły, bardzo popękały i trochę stwardniały. W smaku ok, ale wyszły mi zupelnie inne niz Twoje. Chyba będę musiała sprobowac zrobic jeszcze raz.
Usuń