Wyborny majonez domowy
Domowy majonez
1 żółtko
1 szkl. oleju
2 łyżeczki musztardy (jakiej lubimy pod warunkiem, że nie będzie zbyt grubo mielona)
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Przede wszystkim musisz wcześniej wiedzieć, że masz ochotę na własnoręcznie ukręcony majonez, bo żółtko, olej i musztarda muszą być ciepłe. Warto więc by odstały kilka godzin w temperaturze pokojowej, ciepłe produkty zmniejszają niemalże do zera możliwość zwarzenia się majonezu. Do żółtka umieszczonego w średniej wielkości misce (powiedzmy półtoralitrowej) dodaj musztardę i sok z cytryny i zacznij miksować. Powolutku, niewielkim strumykiem dolewaj olej i ciągle miksuj. Żółtko i olej zacznie tworzyć białą, jednolitą masę, to zaczątek naszego pysznego, domowego majonezu. Gdy wkręcisz już cały olej, dopraw majonez według własnych upodobań (hm... może następnym razem skręcę meksykański majonez chilli "wypalmiryja" specjalnie dla Małża Camila). Każdy ma inny smak i lubi co innego (jak mawiał wieszcz: jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi, jak mu nogi śmierdzą). Tak więc cukier, pierz i sól dodaj po prostu na smak. Jeśli uważasz, że majonez jest za gęsty, możesz dodać odrobinę wrzątku, albo trochę białka, które po rozstaniu z żółtkiem na pewno jest trochę samotne.
I voila - majonez gotowy. Dla chcącego nic trudnego!
ps. zwarzony majonez też da się uratować! Musisz jedynie zacząć od nowa. Zacząć miksować żółtko, musztardę i sok z cytryny, dodaj odrobinę oleju, a później wlewaj powoli zwarzony sos. Powinno się udać! I nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - mamy podwójną ilość majonezu do zjedzenia. Pamiętaj tylko, że najlepsze proporcje na majonez to 1 szklanka oleju na 1 żółtko.
ps2. Majonezu nigdy nie jest za dużo!
Komentarze
Prześlij komentarz