środa, 2 marca 2011

Pączki z dziurką















Pączki z dziurką, pączki angielskie, doughnuty, jak zwał tak zwał, nie zmienia to faktu, że ich smak pamiętam z dzieciństwa. Kilkanaście ładnych lat temu, podczas karnawału, mama raczyła nas przepysznymi serowymi oponkami (i tej nazwy będę się trzymała!). Ten rodzaj smażonego na głębokim tłuszczu ciasta niezmiernie łatwo przygotować. Nie potrzeba bowiem ani tyle czasu, ani zachodu, umiejętności czy wprawy co w przypadku tradycyjnych pączków z marmoladą.

Oponki

30 dag twarogu
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1/4 szkl. cukru
5 łyżek masła (miękkie ale nie rozpuszczone)
2 jaja
1/2 kieliszka spirytusu (likieru, wódki lub innego podobnego, którym akurat dysponujesz w domu)
3-4 kostki smalcu
cukier puder do posypania
szklanka, kieliszek


Na początek zmiel twaróg lub jeśli jesteś leniuchem mojego pokroju rozgnieć go na stolnicy zgniataczką do ziemniaków lub jakimkolwiek innym posiadanym narzędziem, które zmieni nasz ser we w miarę gładką masę. Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki na stolnicę, dodaj do niej miękkie masło, proszek do pieczenia oraz jaja. Wyrób ciasto, nie zdziw się, jeśli zacznie Cię coś swędzieć – to naturalne! Zawsze, gdy mam upaprane ręce musi mnie coś zaswędzieć, musi obsunąć się rękaw czy też "zakręcić" w nosie. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 - 1 cm i szklanką wykrawaj w nim placuszki. Każdy z nich wyposaż w dziurkę przy pomocy kieliszka lub innego naczynia o niewielkiej średnicy, wycięte "środki" również można śmiało smażyć, dają nam urocze, niewielkie pączusie, w sam raz na jeden chaps do buzi. W międzyczasie rozgrzej smalec, gdy będzie już gorący (najlepiej sprawdź na ziemniaka-wrzuć frytkę, jeśli smalec szumi, bulgocze, a kartofelek wypływa na powierzchnię, można kłaść oponki) wrzuć pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz na bibule i posyp cukrem pudrem.

Polecam jeść jeszcze ciepłe, wtedy są najsmaczniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz