środa, 23 listopada 2016

Awokado trochę inaczej

Ostatnio coś jesteśmy sosowi. I mimo że najczęściej robię sos tatarski dla Kamila, to dziś będzie sos idealny do jaj. Połączenie majonezu i awokado... to nie mogło się nie udać.

Sos z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3 łyżki majonezu
1/2 cebuli
spora szczypta chilli
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka pietruszki
szczypta kurkumy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i za pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki. Awokado pokrój lub rozgnieć widelcem. Dodaj sok z cytryny i majonez (u nas wersja domowa na przeważającej ilości oleju z orzechów włoskich). Mieszaj do połączenia się składników. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę (nada się też świetnie dymka) i dodaj do masy. Dopraw wszystko ziołami i przyprawami.



Sos najlepiej sprawdza się do jaj na miękko i pieczonego lub gotowanego mięsa.

2 komentarze:

  1. Pominęłabym majonez. Ale pasta bardzo fajna. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, ale z majonezem awokado ma konsystencję bardziej zbliżona do sosu... no i do jajek majonez pasuje, a taki był plan :)

    OdpowiedzUsuń