sobota, 20 września 2014

Kukurydza z papryką z patelni


Lubię lato. A właściwie okres od późnej wiosny do wczesnej jesieni. I to nie tylko dlatego, że jest ciepło. To zatrzęsienie warzyw jest dla mnie czymś cudownym. Nie dość, że chudo, zdrowo, to na dodatek smacznie, sezonowo i czasami da się wyczarować coś wyjątkowego w kilka chwil.  Czegóż chcieć więcej?
Ten rodzaj sałatki na ciepło z papryki i kukurydzy to dla mnie odkrycie tego sezonu. Pikantna i pyszna jako dodatek do obiadu, grilla, zwykłej bułki czy solo. 


Kukurydza z papryką z patelni

Składniki:
2 kolby kukurydzy
1 cebula
1 duża papryka czerwona
1 łyżka oliwy
4 duże ząbki czosnku
papryczka chilli
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kukurydzę ugotuj w osolonej wodzie - zajmie to góra 15 minut (chyba, że kukurydza stara i obeschnięta). W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Na patelni ceramicznej lub teflonowej rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i paprykę i smaż do wyraźnego zrumienienia tychże. Kukurydze odlej, skrój kukurydzę z kolb i dodaj do dobrze zasmażonej cebuli i papryki. Dodaj posiekaną papryczkę (z nasionami lub bez - co kto lubi) i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw solą i pieprzem do smaku i pałaszuj na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz