#Piekarnia Amber: Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Kolejna Piekarnia u Amber - tym razem zawczasu przeczytałam przepis, bym nie obudziła się z ręką w nocniku, jak miało to miejsce ostatnim razem (nagle w niedziele okazuje się, że powinnam mieć trójfazowy zakwas... TA!). I mimo że owsiano-żytni chleb, to nie do końca moja bajka - za ciężko, za wilgotno i w ogóle za, to tym razem sobie nie odpuściłam i oto jest!

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
(przepis za Amber z niewielkimi zmianami)

Składniki:
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli himalajskiej
700 ml wody
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki tymianku
10 łyżek pestek dyni
10 łyżek siemienia lnianego

Przegotowanie:
Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić”, dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż je do foremek, posyp pestkami dyni.

Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia.

Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.

Chleby na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

Komentarze

  1. A mnie ta ciężkość i wilgotność pasuje bardzo.
    Gorzej z intensywnością tych wszystkich ziół, które znalazły się w oryginale. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko rzecz gustu. Jest smaczny, ale nie do końca z mojej bajki.

      Usuń
  2. Mi chlebuś bardzo smakuje. Dziękuje za wspólne pieczenie 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Tofko, wiadomo, ze owies i żyto dadzą ciężki chleb...
    Mi bardzo odpowiada.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiem, że wiadomo! Wiedziałam czego się spodziewać, ale to mnie nie odwiodło od wspólnego pieczenia. A co mi tam! Chleb zresztą smaczny, to strata żadna.

      Usuń
  4. Nam też chleb bardzo smakuje, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiamy majowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Pozdrawiam i dziękuję za wspólnie wypiekanie.

      Usuń
  5. Super, że piekłaś z nami choć to nie do końca Twoje smaki :) Do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za wspólne pieczenie. Dla mnie wypieki z zakwasem też są zawsze dużym wyzwaniem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale upieczony!
    Majowy wypiek jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wręcz ma do niego uraz po nieudanym wypieku. A wszystkie wasze są cudne:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty