#Piekarnia Amber: Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
Kolejna Piekarnia u Amber - tym razem zawczasu przeczytałam przepis, bym nie obudziła się z ręką w nocniku, jak miało to miejsce ostatnim razem (nagle w niedziele okazuje się, że powinnam mieć trójfazowy zakwas... TA!). I mimo że owsiano-żytni chleb, to nie do końca moja bajka - za ciężko, za wilgotno i w ogóle za, to tym razem sobie nie odpuściłam i oto jest!
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
(przepis za Amber z niewielkimi zmianami)
Składniki:
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli himalajskiej
700 ml wody
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki tymianku
10 łyżek pestek dyni
10 łyżek siemienia lnianego
Przegotowanie:
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
(przepis za Amber z niewielkimi zmianami)
Składniki:
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli himalajskiej
700 ml wody
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki tymianku
10 łyżek pestek dyni
10 łyżek siemienia lnianego
Przegotowanie:
Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić”, dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż je do foremek, posyp pestkami dyni.
Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia.
Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż je do foremek, posyp pestkami dyni.
Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia.
Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
A mnie ta ciężkość i wilgotność pasuje bardzo.
OdpowiedzUsuńGorzej z intensywnością tych wszystkich ziół, które znalazły się w oryginale. ;)
Wszystko rzecz gustu. Jest smaczny, ale nie do końca z mojej bajki.
UsuńMi chlebuś bardzo smakuje. Dziękuje za wspólne pieczenie 😃
OdpowiedzUsuńA mi tylko smakuje. Dziękuję!
UsuńTofko, wiadomo, ze owies i żyto dadzą ciężki chleb...
OdpowiedzUsuńMi bardzo odpowiada.
Pozdrowienia.
No wiem, że wiadomo! Wiedziałam czego się spodziewać, ale to mnie nie odwiodło od wspólnego pieczenia. A co mi tam! Chleb zresztą smaczny, to strata żadna.
UsuńNam też chleb bardzo smakuje, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiamy majowo :)
OdpowiedzUsuńO tak! Pozdrawiam i dziękuję za wspólnie wypiekanie.
UsuńSuper, że piekłaś z nami choć to nie do końca Twoje smaki :) Do następnego.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie. Dla mnie wypieki z zakwasem też są zawsze dużym wyzwaniem...
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczony!
OdpowiedzUsuńMajowy wypiek jest bardzo aromatyczny!
Ja wręcz ma do niego uraz po nieudanym wypieku. A wszystkie wasze są cudne:-)
OdpowiedzUsuń