Śniadanie na bogato - gofry gryczano-owsiane
Czasami, choć nieczęsto lubię poszaleć z niedzielnym śniadaniem. Na okres wakacji odpuściliśmy sobie basen, więc o poranku zamiast trzaskać długości mam czas na wydziwianie. I tak ostatnio urodziły się bezglutenowe gofry - gryczano-owsiane. Z potrzeby na drożdżach, a nie jak zwykle na proszku. I chęć i potrzeba skończyły się sukcesem i zaserwowałam jedne z lepszych gofrów, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Fakt - nie robię ich często, ale do tej pory były jednak tradycyjne. A tu kombinowanie się opłaciło. Gofry wyszły lekkie i bardzo chrupiące. I na dokładkę zdrowe. (tofka)
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka miękkiego masła
szczypta soli
opakowanie drożdży instant (7g)
olej - do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Suche składniki i żółtka jaj dobrze wymieszać, dodać ogrzane mleko, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. godzinę. Białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do wyrośniętego ciasta. Powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę, gęstość korygujemy dolaniem wody/mleka lub dosypaniem mąki. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy, przesmarowanej delikatnie olejem. Smarowanie powtarzamy przed każdą kolejną porcją (no może co dwie porcje-t.).
Podajemy z serkiem kremowym, dżemem, konfiturą, świeżymi owocami, gęstą, kwaśną śmietaną i co tam komu w duszy gra. Równie dobre na "wytrawnie" np. z pasztetem francuskim z wątróbek.
takie gofry podane z owocami to coś cudownego!
OdpowiedzUsuńWierzę - świeże owoce i to najlepiej z własnego ogrodu nieźle podkręcą smak takich gofrów.
UsuńNiech ktoś mi kupi gofrownicę, bo tyle fajnych przepisów gofrów widzę, tu kolejny! :)
OdpowiedzUsuńMoże wreszcie się 'dorobię' :D
Mój Blog
Gofrownica fajne urządzenie - nasza zdobyczna - od bratowej :)
UsuńI to taka porządna, ciężka a nie taka jak większość w sklepach czyli lekka, słaba, plastikowa.
Usuń