Postna peperonata

Po prawdzie już listopad i sezon na paprykę zaczyna być wspomnieniem, ale... Takim oto postnym, lekkim daniem zajadaliśmy się jeszcze we wrześniu. A przecież to było tak niedawno.


Postna peperonata

Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
ok. 40 g koncentratu pomidorowego
1/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 1 łyżka oliwy (ale to już nie w wersji postnej)


Przygotowanie:

Obrać cebulę i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w piórka wielkości cebuli. Rozgrzać patelnie (w wersji na bogato rozgrzać na patelni oliwę) i podsmażyć cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Kiedy warzywa zaczną się lekko karmelizować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie koncentrat i wodę. Dusić warzywa do miękkości. Dodać zioła i podprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać na ciepło, najlepiej z pszennym pieczywem.

Komentarze

Popularne posty