Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów
Lubię pasty. Czy to do kanapek, czy do maczania warzyw. Mam kilka genialnych strzałów w dziesiątkę, jak pasta z suszonych pomidorów, pesto, czy ratunkowa pasta z fety. Dalej jednak szukam, eksperymentuje i odkrywam nowe smaki. I bawię się przy tym doskonale.
Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów
Składniki:
3 średnie bakłażany
4-6 suszonych pomidorów
3-4 ząbki czosnku
2-4 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
chilli, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Bakłażany przekrój na pół, posól i skrop je olejem. Piecz przez około 30-40 minut, aż oberżyna się zarumieni i wyraźnie skurczy i zmięknie. Wyłącz piekarnik i daj warzywom chwilę, aby przestygły. Następnie wybierz miękkie wnętrza bakłażanów za pomocą łyżki i wrzuć j do pojemnika blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pomidory i sok z cytryny i zacznij wszystko blendować. Olej dodawaj stopniowo, aż uzyskasz konsystencję, która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia. Kiedy wszystko będzie już jednolitą, kremową masą, dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Musi być pyszna. Wypróbuję! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, zajrzę na pewno :)
Usuń