Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów

Lubię pasty. Czy to do kanapek, czy do maczania warzyw. Mam kilka genialnych strzałów w dziesiątkę, jak pasta z suszonych pomidorów, pesto, czy ratunkowa pasta z fety. Dalej jednak szukam, eksperymentuje i odkrywam nowe smaki. I bawię się przy tym doskonale. 


Pasta z bakłażana i suszonych pomidorów

Składniki:
3 średnie bakłażany
4-6 suszonych pomidorów
3-4 ząbki czosnku 
2-4 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
chilli, sól, pieprz do smaku 


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Bakłażany przekrój na pół, posól i skrop je olejem. Piecz przez około 30-40 minut, aż oberżyna się zarumieni i wyraźnie skurczy i zmięknie. Wyłącz piekarnik i daj warzywom chwilę, aby przestygły. Następnie wybierz miękkie wnętrza bakłażanów za pomocą łyżki i wrzuć j do pojemnika blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pomidory i sok z cytryny i zacznij wszystko blendować. Olej dodawaj stopniowo, aż uzyskasz konsystencję, która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia. Kiedy wszystko będzie już jednolitą, kremową masą, dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 

Komentarze

  1. Musi być pyszna. Wypróbuję! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty