Fociaccia z pomidorami koktajlowy
Sezon pomidorowy zaczyna się już na dobre. I kiedy już bark pomysłów, a sałatki, leczo i pomidorowa zaczęły się nudzić, a na dokładkę zbliża się weekend, warto pochylić się nad taką prostą focaccią.
Fociaccia z pomidorami koktajlowymi
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki pszennej
62 g wody
szczypta drożdży instant
Ciasto:
zaczyn
420 g mąki
290 g wody
4 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Dodatki:
kulka mozzarelli
ok. 250 g pomidorów koktajlowych
gałązka lub dwie świeżego rozmarynu
kilka kaparów
Przygotowanie:
Dzień wcześniej robimy zaczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Dzień później do zaczynu dodajemy mąkę, wodę, drożdże oraz sól i porządnie wyrabiamy. Cisto musi być elastyczne i błyszczące. Na końcu wrabiamy oliwę. Następnie odstawiamy ciasto na minimum 2 godzinki.
Kiedy ciasto podwoi objętość, zarabiamy je lekko na stolnicy oproszonej mąką i rozciągamy na posmarowanej olejem dużej kwadratowej blasze. Ciasto musi odpocząć i podrosnąć, co zajmie 20-30 minut. W tym czasie grzejemy piekarnik do 240 stopni.
Na wyrośniętym cieście układamy przekrojone na pół pomidory (przecięciem do góry), a między nimi porwaną na kawałki mozzarellę. Wszystko posypujemy kaparami i igłami świeżego rozmarynu.
Focaccia trafia do pieca na 25-30 minut. Kiedy ser się rozpuści, a ciasto wyraźnie zarumieni, placek jest gotowy. Teraz tylko szybkie kilkuminutowe studzenie na kratce i można zajadać. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń