Bezglutenowa tarta pina colada
Gotowanie pod jakiś produkt zaczyna mi się podobać. Kombinuję, wymyślam i wychodzi coś całkiem ciekawego. Mam wrażenie, że bez wyzwania (czy z nagrodami, czy bez) nigdy bym nie sięgnęła po takie rozwiązania i byłaby szkoda. Tym razem dla nie coś bardzo nieoczywistego, bo ciasto bezglutenowe i to o smaku popularnego egzotyczne drinka. Ciasto proste, szybkie i na pewno pozytywnie zaskoczy tych, którzy mają problem z glutenem. Spróbujcie!
Bezglutenowa tarta pina colada
Składniki:
200 g mąki kokosowe
3 jaja
100 g margaryny Palma
3 łyżki miodu
1 puszka ananasa
budyń waniliowy
0,5 litra pełnego mleka
mięta lub bazylia tajska do ozdoby
Przygotowanie:
Margarynę i miód rozpuść. Jaja wybij, rozkłóć i wymieszaj z mąką. Dodaj lekko przestudzona margarynę i miód. Tak przygotowane ciasto umieść na około 30 minut w lodówce (margaryna lepiej zwiąże).
Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki i ręcznie wyłóż nim formę na tartę (u nas w klasycznym rozmiarze). Ciasto piecz przez około 25-30 minut, a z spód zacznie się wyraźnie rumienić.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotuj budyń zgodnie z informacjami na opakowaniu - polecam go podkręcić 2 łyżkami mąki kokosowej.
Na lekko przestudzone ciasto nałóż budyń, a na wierzchu ułóż pokrojonego ananas. Wszystko wykończ gałązkami bazylii lub mięty.
Na koniec delektuj się pysznym egzotycznym smakiem i to bez wyrzutów sumienia. A nawet jak nie masz problemów z glutenem i tak spróbuj, bo warto!
Komentarze
Prześlij komentarz