Krem z cukini

Cukinia już zaczęła rodzić i to obficie. Rodzice  prawie co dzień donoszą nową porcję. I dobrze. Można kombinować! Na początek prosta zupa krem. Smaczna, delikatna, wręcz idealna na zimniejsze letnie dni.

Zupa krem z cukinii

Skład:
biała część dużego pora
2 cukinie (ok. 500 g)
1,5 l wody
1 łyżka masła
3/4 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
1-2 ząbki czosnek
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Por oczyścić i pokroić w plastry. Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę. Masło rozgrzać w garnku i podsmażyć na nim por. Kiedy por się zblanszuje, dorzucić cukinie i obsmażać jeszcze 5-10 minut. Zalać warzywa wodą (która oczywiście możecie zastąpić bulionem) i kotować do miękkości, co powinno zając około 15-20 minut. Następnie zblenduj zupę. Ponownie ją zagotuj, dodaj pieprz i sól do smaku oraz przeprasowany czosnek. 

Następnie w mleku rozprowadź mąkę (uważaj, żeby nie zostały żadne grudki) i tak przygotowana mieszaninę dodaj do zupy - mieszając, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj przez 2-5 minut. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty