Orkiszowe, śniadaniowe
Ot szybkie orkiszowe bułki. Idealne na śniadanie. Wdzięczne w robocie i spożyciu. I co tu więcej gadać... czas na przepis.
Orkiszowe bułeczki
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. wody
5 gr drożdży piekarniczych
0,25 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
Orkiszowe bułeczki
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. wody
5 gr drożdży piekarniczych
0,25 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
Z odrobiny ciepłej wody, cukru i drożdży przygotuj zaczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn ruszy, wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 5 - 10 minut. Ciasto włóż do lekko natłuszczonej miski i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Następnie lekko zagnieć ciasto i uformuj bułeczki, które połóż na blasze z papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i znowu odstaw do wyrośnięcia (30 minut powinno wystarczyć). Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez 25 minut, aż pieczywo nabierze ładnego złotego koloru.
Domowe pieczywo... to jest to ;D
OdpowiedzUsuńI owszem. Sklepowe pieczywo nie umywa się smakiem i trwałością.
UsuńNajlepsze,bo własne.
OdpowiedzUsuńZagniecione,wyrośniete,upieczone z sercem.
Ach jak to lubię!
I owszem. Dziś lub jutro powalczę z jakimś zakwasowcem. A co :)
Usuńbułeczki cudne! najchętniej zabrałabym je w podróż! prześlij z jedną :))
OdpowiedzUsuńMałgoś... zawsze do usług :)
UsuńLubię takie z żółtym serem:)
OdpowiedzUsuńPyszności!
ja to lubię jak jest sprawnie i smacznie, czyli tak jak ten przepis.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
O tak, z żółtym serem też. Choć świeże to z samym masłem :)
OdpowiedzUsuńA sprawne i smaczne zawsze najlepsze.
Domowe pieczywko to ja nawet same mogę jeść :D
OdpowiedzUsuńWITAM,PODZIWIAM,POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO DOBRYCH CZASÓW.Jola
OdpowiedzUsuń