Placki z gryki
Przerzucając strony internetowe zdarza mi się zaglądać do Magazynu Kuchnia. Czytam, podziwiam, liże zdjęcia. Czasem coś spiszę do późniejszego wypróbowania i ważniejsze - czasem uda mi się z tych skrawków papierków skorzystać i skosztować skrzętnie gromadzonych przepisów. I tak na naszym stole pojawiły się gryczane placki. Zdrowe i naprawdę niezwykle smaczne. A podane z odrobiną gęstej śmietany i lekko opieczonym łososiem stają się z rustykalnej propozycji ze swoistych resztek daniem odrobinę bardziej luksusowym.
Placki z kaszy gryczanej
Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka wody (do ugotowania kaszy)
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Opcjonalnie:
opiekany łosoś
śmietana
Przygotowanie:
Kasze wypłucz. W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wsyp kaszę i lekko ja podpraż. następnie zalej szklanką gorącej wody. Gotuj do miękkości. Surową kaszę możesz spokojnie zastąpić ok. 3/4 szklanki kaszy wcześniej ugotowanej.
Ostudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem i mąką oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, aż placki nabiorą złotego koloru i zrobią się lekko chrupiące.
Podawaj ciepłe z kleksem śmietany i łososiem. Placki idealnie będą się również komponować z kawiorem, korniszonem i sosem koperkowym na bazie śmietany. A myślę, że i w wersji na bogato z gęstym gulaszem też niczego im nie zabraknie.
ciekawa propozycja, myślisz, że nadadzą się na śniadanie?
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Przyznaję, że na zimno były również pyszne, z twarożkiem pewno były by jeszcze pyszniejsze. W sumie to dobre, długo trzymające śniadanko by było :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystko co gryczane.
OdpowiedzUsuńChętnie je zrobię:)
Dla mnie mistrzostwo świata to kasza na sypko i jajko sadzone. Rozumiem więc, bo tez lubię.
UsuńO tak, nie dość, że danie ekspresowe, to boskie w smaku!
UsuńAle myślałam, że tylko ja tak bardzo je lubię:)