Wędzone kurczę
Kurcze, to chyba najprostsza wędzonka jaką nam było dane przygotowywać. Ani tyle babrania, co przy kiełbasie, ani tyle czekania co przy szynkach i innych tego typu specjałach.
Wędzony kurczak
Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5-2 kg)
1,5 l wody
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
150 g peklosoli
Przygotowanie:
Umyj kurczaka i przekrój go na pół (odetnij szyjkę i rozkrój mostek między piersiami). Następnie przygotuj kąpiel solankową. Wodę (najlepiej filtrowaną lub przegotowaną, ale nie nie gorącą) wymieszaj z solą dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Kurczaka umieść w garnku lub misce i zalej solanką. Przykryj i odstaw na minimum 20-24 godziny. Po tym czasie kurczaka trzeba sparzyć. W tym celu zagotuj wodę, odczekaj, aż lekko ostygnie (powinna mieć temperaturę 85-90 ° C). Parz kurczaka przez 10-15 minut. Wyjmij z wrzątku, zwiąż tak, aby nie rozpadł się podczas wędzenia i powieś w przewiewnym miejscu, żeby lekko obsechł. W tym czasie nagrzej wędzarnie do temperatury 50 ° C i wędź przez ok. 2 godziny. Po tym czasie podnieś temperaturę do 70-80 ° C i wędź jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie kurczaka należy wyjąć z wędzarni i pozwolić mu spokojnie wystygnąć. I ot cała filozofia... a ile przyjemności.
Przepyszny kurczak!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie wędzonki.
Zjadłabym wielki kawał.
No my się czasem bawimy - choć przyznaję, ze głownie w okolicach świąt. I częstuj się, częstuj.
Usuńmamuniu czemu ja nie mam piekarnika? będę odkładać chyba do skarbonki, nie kupię sztuki włóczki - a potem ukradnę przepisy od Ciebie ok? Głodna jestem od czytania- idę na karkówkę ;)
OdpowiedzUsuńMinus, że tu nie o piekarnik idzie. Tu wędzarnika trzeba. Plus taki, że chyba wychodzi taniej, minus, że trzeba mieć miejsce. Smacznego i pozdrawiam!
UsuńKurczę wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
Usuń