Szybki jagodowy dżem
Dziś będzie post spod znaku szybkie przetwory. Nie ukrywam, że smażymy sporo konfitur. Tych tradycyjnych, z dużą ilością cukru, z dziwnymi dodatkami, smażone minimum dwa, trzy dni. Jednak na naszym stole goszczą też te szybkie, z mniejsza zawartością cukru (dzięki Ci Boże za pektyny), często wręcz ascetyczne w swej prostocie. Dziś słów kilka o jagodach.
Szybki jagodowy dżem
Składniki:
1 litr jagód (co daje lekko ponad 600 g owocu)
600 g cukru żelującego (1:1)
Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyj. Przesyp do garnka docelowego, w którym będziesz przygotowywać dżem. Owoce zasyp cukrem żelującym, przemieszaj lekko, przykryj i odstaw na 3-4 godziny. Po tym czasie, gdy jagody puszczą lekko kolor, postaw garnek na gazie (kuchence elektrycznej, z fajerkami czy co tam jeszcze znajduje się w Twoim posiadaniu) i smaż przez kilka minut - najważniejsze żeby cukier rozpuścił się całkowicie. Od tego momentu musisz kontrolować zastyganie owocowej masy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć pod łyżką, nadszedł najwyższy czas na test talerzyka. Przełóż łyżeczkę dżemu na zimny talerzyk, wstaw na minutę (lub trochę dłużej) do lodówki - po tym czasie dżem powinien być gęsty, tzn. po przeciągnięciu palcem dżem nie powinien się od razu zlać w całość, palec powinien zostawić ślad. Kiedy tak jest, dżem pakuj do wyparzonych słoików. Odwróć je na kilkanaście minut do góry dnem i voila. Mówiłam, że szybko.
przydałby mi się taki na bułeczkę maślaną :) pycha!
OdpowiedzUsuńU mnie poczekają chyba na jesienne naleśniki.
UsuńJagody i biała czekolada, to bardzo dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem:)
Też tak mi się właśnie wydawało. To chyba trza będzie powalczyć.
UsuńUwielbiam dżem jagodowy:)
OdpowiedzUsuń