Guacamole, czyli awokado w najlepszej postaci.
Przyznaję, że kiedyś awokado nie należało do moich faworytów. Zielone, nieznane i o lekko mydlanym smaku. Jak to to lubić. A później odkryłam guacamole i pokochałam to zielone cudo.
Guacamole
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
1 średni dojrzały pomidor
1 średnia czerwona cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przekrój awokado na pół i lekko przekręć. Pokrój miąższ w kostkę i wyjmij go ze skórki za pomocą łyżeczki. Pomidora pokrój w drobną kostkę (można go pozbawić skórki, ale nie jest to niezbędne), tak samo jak cebulę. Dopraw wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj lekko rozgniatając awokado.
Uwielbiam awokado i guacamole.
OdpowiedzUsuńDodaję do niego jeszcze papryczkę chilli.
Smacznego!
O tak, chilli musi się świetnie komponować, następnym razem będzie trzeba przetestować, tym bardziej że dwa awokado dojrzewają w szafce a na krzaczku czerwienią się papryczki.
OdpowiedzUsuńGuacamole jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak wiele, wiele lat temu,
próbowałam awokado, nie wiedząc,
jak się je powinno jeść
i też nie byłam zachwycona;))
Teraz je uwielbiam!
Coś w tym jest. Wtedy mydlane, a teraz genialne :)
UsuńPotwierdzam, z dodatkiem chilli wychodzi mniammniuśne - już sprawdziliśmy.
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuń