Racuchy trochę inaczej
Zaczął się karnawał. Czas słodkości i zabawy. Pączki niestety są odgórnie przyporządkowane do mojej rodzicielki, wiec nawet boj się ich tykać. Ale racuchy to już inna para kaloszy. Niżej wersja z płatkami owsianymi i brązowym cukrem.
Racuchy z jabłkami i płatkami owsianymi
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. płatków owsianych
2 średnie jabłka
ok. 10 g świeżych drożdży
30 gr rodzynek
1 szkl. wody
2 jaja
4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki oleju lnianego
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Racuchy z jabłkami i płatkami owsianymi
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. płatków owsianych
2 średnie jabłka
ok. 10 g świeżych drożdży
30 gr rodzynek
1 szkl. wody
2 jaja
4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki oleju lnianego
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże oraz połowę cukru rozpuść w połowie letniej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj płatki owsiane, jaja, rodzynki, resztę wody i cukru. Kiedy drożdże ruszą dodaj zaczyn do ciasta i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników w rzadkie ciasto. Dodaj olej i wmieszaj go w ciasto. Obierz jabłka pokrój je w szesnastki, a następnie w plasterki. Wrób jabłka w ciasto i tak przygotowane racuchy odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powiedzmy na 30-40 minut, lub do wyraźnego zwiększenia objętości.
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją delikatnie olejem. Racuchy nakładaj łyżką i smaż je z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Ta wersja racuchów bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńSmacznego 2012 roku!
Wzajemnie Amber! A racuchy były przepyszne!
OdpowiedzUsuńale mam na nie chrapkę :-))
OdpowiedzUsuńRacuchy to jest to! Takiej wersji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować ! ;)
OdpowiedzUsuń