Słonina wędzona

Kolejna odsłony Domowej Masarenki :) Dziś przyszedł czas na opisanie znakomitego delikatesu jakim jest wędzona słonina - niezastąpiony smakołyk na kanapki, "podkładka" pod jajka sadzone czy składnik okrasy wraz z cebulką. Przepis jest wręcz banalny i podobnie jak te na inne domowe wyroby daje wielki pole manewru jeśli chodzi o kompozycje smakowe.

Składniki:
- słonina (im grubsza tym lepsza) 
- 20g soli peklowej na każdy kilogram złoniny
- wszelkiego rodzaju przyprawy wg. preferencji (główne "typy" słoniny, które robimy to: ostra z dużą ilością papryki ostrej, słodkiej, domowego chilli, papryki pimenton;  "staropolska" - z czosnkiem, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, kolendrą, pieprzem; "ziołowa" z bazylią tymiankiem i co tylko się nawinie)
- kawałek sznurka 

Przygotowanie:
Słoninę najpierw tniemy w pasy, takiej szerokości, aby było nam wygodnie je wędzić (ok 10 cm szerokości), następnie taki pas słoniny dokładnie nakłuwam z każdej strony widelcem (dla lepszej integracji z przyprawami), montuję oczko z sznurka (należy pamiętać aby nie zrobić dziurki na sznurek zbyt blisko krawędzi, by podczas wędzenia się nie zerwała.
Odmierzamy odpowiednią ilość soli peklowej (20g na każdy kg). Od tego momentu możemy się dać ponieść fantazji. Ważne aby przyprawy utrzeć w moździerzu, malakserze czy też innym ustrojstwie. Mieszankę przypraw łączymy z solą i dokładnie wcieramy w słoninę. Ja, co do przypraw stosuję zasadę - dać więcej niż wskazuje rozsądek, ponieważ smaki ciężko przechodzą w słoninę. 
Po zaprawieniu słoninę zawijam w woreczek/folię spożywczą i odkładam na ok dwa tygodnie w chłodne miejsce (lodówka, chłodna piwnica).
Słoninę zawsze wędzimy łącznie z innymi wyrobami, w przypadku wędzenia np z kiełbasą jest to temperatura 40-50 stopni przez 3 - 3,5 godziny. Ważne, żeby najpierw rozgrzać wędzarnik do wyższej temperatury ok. 50-60 stopni (przy wkładaniu wyrobów temperatura spadnie do odpowiedniego poziomu) i początkowo wędzić w rzadkim dymie. Na ostatnie 20-30 minut podnosimy  trochę temperaturę, mniej więcej do 60 stopni.
Po uwędzeniu doskonale przechowuje się wisząc i dojrzewając w piwnicy. Naprawdę jest bardzo wytrzymała i z czasem tylko zyskuje na smaku.
Smacznego!





A po uwędzeniu prezentuje się tak: WĘDZONA SŁONINA W PEŁNEJ KRASIE

Suplement: Po testach różnych wariantów smakowych polecam skusić się na połączenie miodu i tymianku! Do tego oczywiście odrobina pieprzu dla pokręcenia smaku.

Komentarze

  1. Dla mnie to ekstremalne jadło.
    Unikam,choć kusi...
    Ostatnio J. przywiózł ze Lwowa sało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na stole codziennie tez nie gości. Ale w Święta :) To już inna bajka.

      Usuń
    2. Hej, spoko. Dobry tłuszcz sam w sobie nie tuczy. Tuczy CUKIER.
      Ja polecam moim Pacjentom i sama stosuję dietę rozdzielną - dla zdrowia oraz dla sylwetki.
      W wielkim skrócie o diecie rozłącznej : to ZAKAZ łączenia białka z węglowodanami - tj. mięso, jaja łączymy tylko z warzywami we wszelkiej postaci.
      Zalecam też zastosowanie się do tabelki JEMY / NIE JEMY , dla ułatwienia wyjaśniam, że unikamy produktów z indeksem glikemicznym powyżej 50. I dzieją się cuda.
      Jeśli osoby stosują Koncepcję Zdrowej Sylwetki to pierwsze kilka dni trwa wzmacnianie i oczyszczanie przewodu pokarmowego, oraz odkwaszanie organizmu, to wszystko celem lepszego przyswajania dostarczanych w pożywieniu wartości odżywczych.
      Właśnie pałaszujemy swoje uwędzone słoninkę i boczuś, a w folii marynuje się kolejna porcja. W rodzinie mam sporo chętnych na swojskie smakołyki.
      Życzę smacznego i wszystkiego dobrego :)
      Violetta Korczynska

      Usuń
  2. O tak, sało też mam w planach (ale w bliżej nieokreślonym terminie). W najbliższym czasie to jeszcze chciał bym zrobić lardo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj na targu w Legionowie zakupiłem 1/2 świniaka słoninki jest sporo dzisiaj zapekluję a koło 20 grudnia uwędzę. Zobaczymy jak wyjdzie w końcu u koleżanki na ogrodzie stoi wędzarnia po dziadku kiedyś tata korzystał i uwędził zajefajne kiełbachy to skoro wpada na święta z mamą to niech chłop ma zajęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję zakupu! Na słoninę polecam nowszy przepis: http://parawkuchni.blogspot.com/2015/04/sonina-wedzona-2-peklowana-na-bardzo.html Ale jeśli słoninki trochę jest to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić jedną i drugą metodą i wybrać tę której efekt bardziej odpowiada. Polecam wędzenie bo to fajna zabawa :) Powodzenia!

      Usuń
  4. Hej, spoko. Dobry tłuszcz sam w sobie nie tuczy. Tuczy CUKIER.
    Ja polecam moim Pacjentom i sama stosuję dietę rozdzielną - dla zdrowia oraz dla sylwetki.
    W wielkim skrócie o diecie rozłącznej : to ZAKAZ łączenia białka z węglowodanami - tj. mięso, jaja łączymy tylko z warzywami we wszelkiej postaci.
    Zalecam też zastosowanie się do tabelki JEMY / NIE JEMY , dla ułatwienia wyjaśniam, że unikamy produktów z indeksem glikemicznym powyżej 50. I dzieją się cuda.
    Na co dzień jestem Trenerem Zdrowia, czyli wspieram ludzi w drodze do zdrowia. Jednym z elementów wsparcia jest tzw Koncepcja Zdrowej Sylwetki. Stosuje się ją w dwóch formach : aby dożywić organizm, lub aby zredukować zbędne kilogramy. Czy różni się metoda od innych dostępnych na rynku dietetycznym? Otóż pierwsze kilka dni pracuje się nad wzmacnianiem, przeprowadza się oczyszczanie przewodu pokarmowego, oraz odkwaszanie organizmu, to wszystko celem lepszego przyswajania dostarczanych w pożywieniu wartości odżywczych. Jeśli nasuną się pytania, pisz śmiało - jestem też na Facebook
    Naprawdę wielokrotnie dowiodłam, że dobry tłuszcz nie tuczy. A tłuszcz z domowej świnki jest dobry, zwłaszcza gdy jest dobrze uwędzony, czyli długo w niskiej temperaturze.
    Właśnie pałaszujemy swoje uwędzone słoninkę i boczuś, a w folii marynuje się kolejna porcja. Moja słoninka ma konsystencję prawie smarowną :) Mniam :) W rodzinie mam sporo chętnych na swojskie smakołyki Babcia z Dziadkiem zrobi, i rozda, ale nie ma nic wspanialszego niż radoś z dawania :)
    Życzę smacznego i wszystkiego dobrego :)
    Violetta Korczynska

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty