Pomarańczowy krem

Przyszła jesień, a właściwie zimno już jak zimą. Minusowe temperatury, ponure, ciemne wieczory sprawiają, że chce się czegoś kolorowego i rozgrzewającego. I tak padło na wyraziście pomarańczową zupę z pieczonej dyni, batatów i czosnku.

Pomarańczowa zupa krem
Składniki:
1/2 dyni piżmowej (ok. 500 g)
2-3 bataty (ok 700 g)
główka czosnku
1,5 litra bulionu
1 łyżka oliwy
szczypta oregano i bazylii
sól, pieprz i gała muszkatołowa do smaku
grzanki z razowego chleba
świeże chilli

Przygotowanie:
Dynię i bataty umyć i pokroić w grube plastry. Warzywa natrzeć olejem, solą i świeżo mielonym pieprzem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (mniej więcej 30-40 minut).  Dynię, bataty i czosnek obrać, połączyć z bulionem i zblendowac na gładki krem. Doprawić ziołami i świeżo startą gałką i w razie potrzeby solą i pieprzem. Podawać z grzankami z razowego chleba i plasterkami świeżego chilli.

Komentarze

Popularne posty