Kasztanowe kulki szmocy

Okazało się, że jednak nie jesteśmy fanami kasztanów. Nie, żeby były niesmaczne, ale jednak wolę zwykłą fasolę, miast taką z posmakiem przemarzniętych kartofli. Nie dość, że taniej wyjdzie, to jeszcze zdecydowanie smaczniej. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy przed wyrobieniem sobie opinii nie spróbowali kasztanów w takiej czy innej wersji. Były więc pieczone, z patelni i gotowane. Przyznaję, że to ostatnie zdecydowanie najsmaczniejsze, ale też przysłowiowej dupy nie urywają. Postanowiłam, że przerobie je na coś ciekawszego, choć odrobinę bardziej wyrazistego. Padło na kulki i to nie byle jakie, bo kulki szmocy!


Kasztanowe kulki szmocy

Składniki:
100 g ugotowanych i obranych kasztanów jadalnych
40 g orzeszków ziemnych
1 łyżka miodu
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka żurawiny

Przygotowanie:
Kasztany, orzechy i miód zblenduj na gładką masę. Następnie wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi. Po porcjować masę (u nas to była czubata łyżeczka), rozpłaszczyć na dłoni, włożyć żurawinę i w okół niej uformować kulkę. Schłodzić i zajadać!

Komentarze

Popularne posty