Krem z gruszki i pietruszki

Trochę nas tu nie było, bo praca, bo urlop, bo ciągle jakieś inne plany. I jakoś tak niepostrzeżeni nadeszła jesień. I to tak pełną gębą, bo w niedziele spadł u nas pierwszy śnieg. Co prawda dziś już śladu po nim nie ma, ale fakt, pozostaje faktem. Nastał więc czas na wszystko, co rozgrzewa i co razem z ciepłem rozchodzącym się od środka, również uszczęśliwia. I nie ma lepszej rzeczy na jesienne dni niż zupa. 


Krem z gruszki i pietruszki 

Składniki: 
biała część pora (ok. 120 g)
ok. 500 g korzenia pietruszki
ok 250 g gruszek
1 łyżka oleju
1,5 l wody
liść laurowy
2 ziela angielskie
1 goździk
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Por umyć i pokroić w plasterki. Pietruszkę i gruszki umyć. Korzenie obrać i pokroić w półplasterki. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć por - powinien się zeszklić, a nawet lekko zarumienić, ale nie przypalić. Dodać pietruszkę i gruszki i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu mieszając od czasu do czasu. Warzywa i owoce zalać wodą, dodać przyprawy i gotować, aż pietruszka zmięknie. Zupę przestudzić, wyjąc liść laurowy, ziele i goździk i zblendować wszystko na jednolity, gładki krem. Danie podgrzać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Podawać z natką pietruszki, kleksem kwaśniej śmietaną lub grzankami. Albo i z wszystkim na raz, jak kto lubi!

Komentarze

Popularne posty