Kozie pulpety w pomidorach

Dania jednogarnkowe sprawdzają się idealnie na co dzień. Wszystko robimy w jednej misce, jednym garnku, czy jak w przypadku tych pulpetów na jednej patelni. Nie ma dużo brudu, a samo gotowanie nie trwa wieki. A jak na dokładkę jest smacznie, to nie może być nic lepszego niż takie żarło z jednego gara.
Kozie pulpety w pomidorach
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mielonej koziny lub innego chudego (indyk, wołowina)
- 1 pęczek natki pietruszki
- mała cebula (ok 35g)
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu uprażonego na suchej patelni
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
- olej do smażenia

Sos:
- 1 marchew (70g)
- 1/6 selera (70g)
- 2 cebule
- puszka pomidorów
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz - do smaku
- mozzarella 

Przygotowanie:
Mięso mieszamy z przyprawami i ziołami, formujemy małe pulpeciki i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Na patelnię po zdjęciu pulpetów wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodajemhttps://languagetool.org/pl/y startą na dużych oczkach marchew i dusimy,  aż trochę zmięknie. Dodajemy przyprawy i zioła (poza solą i pieprzem), mieszamy do połączenia się składników i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat oraz szklankę wody. Dusimy około 20 minut (w razie zbytniego zagęszczenia się sosu dolewamy wody), doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do sosu wrzucamy pulpety, okładamy wierzch plastrami mozzarelli i patelnię wkładamy po nagrzanego piekarnika (180*C) UWAGA: Należy pamiętać, aby patelnia nie miała topliwej rączki! Kiedy mozzarella się stopi i zarumieni, można danie wyciągać z pieca i pałaszować na zdrowie.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty