niedziela, 19 marca 2017

Rzeczkowe rohliki

Uwielbiamy spotykać się "Pod Przełęczą". Organizowane przez właścicieli agroturystyki Plenerowe Warsztaty Piwne zaowocowały nie tylko przyjaźniami, ale i czymś więcej niż piwo. Nie dość wiec, że spotykamy się już częściej niż tylko podczas plenerowych warsztatów, to na dokładkę prócz piwa, warzymy już sery, pieczemy bułki, ciasta, a nawet robimy na drutach, czy kręcimy kosmetyki. Trochę się tego narobiło, ale nie można się dziwić, skoro spotkała się tak pozytywnie zakręcona drużyna. 
Ostatnie przyjacielskie spotkanie pełne było jadła naszych południowych sąsiadów (wszystkiemu winna wizyta w broumowskim Opacie)... był więc gulasz z knedlami, były utopence, były nakladane hermeliny, była pasta z ołomunieckich serków... Na śniadanie aż się prosiło o rohliki. 

Rohliki

Składniki:
Poolish:
100 g mąki pszennej
100 g wody
szczypta drożdży instant

Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej
150-200 g wody
10 g kminku
3 g drożdży instant
1 łyżeczka soli 
20 g cukru
ok. 2 łyżek oleju
jajo, gruboziarnista sól i kminek

Przegotowanie:
Dzień przed pieczeniem rohlików przygotuj zaczyn - w tym przypadku wybrałam poolish. Mąkę, wodę i drożdże wymieszaj do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin. 

Następnego dnia w misce połącz mąkę wodę, sól, cukier i drożdże. W trakcie mieszania stopniowo wrabiaj zaczyn. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyrabiaj ciasto przez 5 - 7 minut - gluten sprawi, że cisto będzie elastyczne i błyszczące. Bułki odstaw na chwil kilka i zajmij się kminkiem.

Na suchej patelni upraż kminek. Przestudź go nieco i wrób dokładnie we wcześniej przygotowane ciasto. Pojemnik z ciastem zabezpiecz przez wysuszaniem (folia, pokrywka, ściereczka etc.) i odstaw do wyrastania na 2 godziny. W połowie tego czasu złóż ciasto. 

Kiedy wyrastanie już się zakończy, a ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość czas na zabawę w formowanie rohlików. Podziel ciasto na osiem, dziewięć równych części (bułki będą dość spore). Kulki ciasta ułóż na natłuszczonym blacie lub stolnicy (właśnie teraz potrzebny jest olej). Kulki ciasta rozciągnij lub rozwałkuj mniej więcej w kształt prostokąta i zacznij zwijać, naciągając przeciwną część ciasta. Gotowe rohliki układaj na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryj je ściereczką i odstaw do wyrastania na 40 - 60 minut. 

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. W miseczce roztrzep jajo i posmaruj każdy rohlik, a następnie posyp go obficie kminkiem i gruboziarnistą solą. Rohliki piecz przez około 25 - 30 minut, aż wyraźnie pokryją się rumieńcem. 

piątek, 10 marca 2017

Strudel z jarmużem vel jarmużopita

Pamiętacie spanakopitę, albo sposób na dynię? Tak, nadszedł czas na jarmuż, który ostatnio przeżywa wielki powrót na polskie stoły. I dobrze, bo jarmuż smacznym i zdrowym jest.


Jarmużopita
Składniki:
Farsz:
350 g jarmużu
4 średnie cebule
4 jaja
6 ząbków czosnku
500 g sera białego
1 pęczek koperku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
chilli, sól, pieprz do smaku

Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajo
10 kropli octu winnego
szczypta soli
125 ml wody
1 łyżka oleju + olej do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
Postępowanie jest dokładnie takie samo jak w przypadku spanakopity. Do dzieła więc. Mąkę przesiej na stolnicę. Wodę dobrze wymieszaj z jajkiem, octem, oliwą i solą. Do mąki stopniowo dodawaj płyn i zarabiaj ciasto nożem lub skrobką. Gdy składniki się połącza wyrabiaj ciasto przez 5 - 7 minut, aż zrobi się jednolite, elastyczne i gładkie (dobrze jak wybijesz je kilka razy o blat lub stolnicę). Uformuj ciasto w kulę, posmaruj delikatnie olejem, przykryj talerzem lub miseczką i zostaw na około 30 minut.

Jarmuż umyj i pokrój w wąskie paski. Cebule obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj jarmuż i duś, aż liście stracą wyraźnie na objętości.  Widelcem rozdrobnij ser, dodaj przestudzone, uduszone warzywa, jaja i wymieszaj do osiągnięcia jednolitej masy. Dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, , resztą ziół i przypraw.

Teraz czas na ciasto. Kulka wystarczająco już odpoczęła, weź więc spory kawałek materiału, oprósz go mąką i ułóż na nim kawałek ciasta. Rozwałkuj lekko w prostokąt, posmaruj olejem i zacznij rozciągać - najlepiej od środka ku brzegom, które naciągniesz na samym końcu. Ciasto powinno być bardzo cienkie (powinno widać pod nim ściereczkę, na której ciasto jest ułożone). Kiedy ciasto będzie już rozciągnięte posmaruj je olejem. Następnie nałóż na jeden z węższych końców farsz, uformuj go w prostokąt. Chwyć brzeg materiału, na którym znajduje się ciasto z farszem i podnosząc go lekko zacznij zwijać ciasto w rulon, podciągając materiał posuwaj się do przodu. Kiedy dotrzesz do końca przełóż zawijańca na blachę lekko posmarowaną oliwą. Podwiń brzegi, posmaruj olejem.

Piecz w temperaturze 220 ⁰C przez około 40 minut. Ciasto powinno nabrać pięknego rumianego koloru. Jedz na ciepło lub zimną... jak wolisz. W obu przypadka taki piróg smakuje dobrze.

piątek, 3 marca 2017

Placki z kaszy jaglanej

Takie placki to idealna propozycja na weekendowe śniadanie. To niestety nie przysłowiowa bułka masłem, ani nie codzienna, szybka owsianka. Jednak warto poświęcić im chwilę, czy dwie, by z energią i smacznie zacząć dzień. 

Placki z kaszy jaglanej

Składniki:
150 g kaszy jaglanej
200 g wody
2 jaja
4 łyżki jogurtu
1 łyżka miodu
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka rodzynek
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia

 Przygotowanie:
Kaszę wypłucz dokładnie gorącą (a nawet wrzącą) wodą. Płucz do momentu, aż woda spod kaszy będzie czysta. Następnie wrzuć kasze na gotującej się wodę i gotuj do miękkości - zajmie to kilkanaście minut. Kaszę przestudź i zblenduj na gładką masę dodając jaja, jogurt, miód i skrobię. Na koniec dodaj sodę i proszek. Rodzynki namocz we wrzątku, odlej wodę, a rodzynki wmieszaj w masę jaglaną.


Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placki, aż obleją się rumieńcem. Następnie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj z konfiturą lub owocami i ricottą.