piątek, 9 grudnia 2016

Sos pomidorowy vel ketchup

I znowu zataczamy koło i wracamy do sosów. Przyznaję, że zwykle robię wersję na biedaka... zdecydowanie mniej śmieci i zdecydowanie mniej zachodu. Dziś jednak będzie na bogato.

Domowy ketchup

Składniki:
400 g koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
50 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
Chili, oregano, kurkuma i/lub inne przyprawy i zioła


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i przez chwilę ogrzewaj, by uwolnić aromaty. Następnie dodaj koncentrat i wodę. Sos gotuj na małym gazie przez 20-25 minut, aż odparuje woda. Lekko przestudź sos i wszystko zblenduj na gładką masę. Ketchup najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.