środa, 14 września 2016

Sos andaluzyjski

Z sosów białych, czyli na bazie majonezu, śmietany czy jogurtu osobiście najbardziej lubię czosnkowy. Kam za to jest fanem chyba wszystkiego. Jednak szczególnym uczuciem darzy rzeczy ostre i/lub kwaśne. I proszę... w książce "Potrawy z różnych stron świata", która ostatnio często się tu pojawia, znalazłam przepis na sos andaluzyjski. I przyznać sama muszę, że niczego sobie toto, szczególnie do wędlin i zimnych mięs. A i sałata podprawiona takim sosem nabiera ciała. 



Sos andaluzyjski
Składniki:
200 g majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 dużego strąka czerwonej papryki marynowanej
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Paprykę posiekaj drobno. Cytrynę sparz. Otrzyj z niej skórkę. Następnie wymasuj na blacie kuchennym, przetnij i z połowy wyciśnij sok (no dobra, może połowa to za dużo, ale łyżka minimum musi być). W miseczce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj - sos powinien nabrać lekko różowego koloru. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

wtorek, 6 września 2016

Ciasto bananowo-marchewkowe

Lubie słodycze, ale raczej w wersji nieoczywistej i jednak okrojonej z białego cukry. Wszystkie baklawy, miodowniki i ciasta bananowe bardzo są w moim guście. Przepis na ciasto marchewkowe w wersji fit znalazłam tu. Pierwszą wersję upiekłam korzystając bardzo ściśle z przepisu. Smaczne było. Za drugim razem puściłam wodze fantazji, bo uznałam, ze do tej marchwi i przyprawy piernikowej, jak nic pasować będzie czekolada. Mniej fit, ale o ile smaczniej :)


Ciasto bananowo-marchewkowe
Składniki:
300 g tartej marchwi
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki oleju
150 g mąki jaglanej
3 łyżki kakao
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
1 - 2 łyżki przyprawy piernikowej
ok. 50 g pokruszonej, gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Banany obierz, podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem. Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew i banany umieść w misce i dodaj pozostałe składniki prócz jaj i około czekolady. Jajka wybij, rozdzielając żółtka od białek. Żółtka dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto. Masę umieść w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówce. Na wierzchu ciasta powkładaj (lekko dociskając) kawałki czekolady. 


Piecz przez około godzinę - po dotknięciu ciasto powinno być elastyczne, ale nie miękkie. Wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć w piekarniku (może nie do końca, bo lekko ciepłe ciasto też smakuje wybornie). 


Ps. jakby komu było mało słodko może ciasto dosłodzić miodem lub cukrem (świetnie sprawdzi się trzcinowy).