poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zupa soczewicowa z wkładką

Lubię strączkowe. Czasem wymyślam jakieś inne wersje znanych potraw, żeby się trochę odmieniło i nudą z kuchni nie wiało. Pamiętacie zupę dahl? Pewnie tak! Przyszła jednak wiosna i taka ciężkawa, gęsta i ostra zimowa zupa, to nie to, czego było mi trzeba. Pomyślałam, że może być rzadziej, ale z wkładką... i to w sumie był strzał w dziesiątkę.

Zupa z soczewicy z klopsikami

Składniki:
200 g zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól pieprz
1 litr bulionu
1/2 litra wody
1/2 słoiczka koncentratu (około 120-150 g)
1 łyżka oleju
 na klopsiki:
1/2 mielonego mięsa wieprzowego (u nas szynka)
pęczek pietruszki
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1- 2 jaja
sól, pieprz, kurkuma
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w niedużą kostkę i podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawy. Smaż około 1/2 minuty, a następnie dodaj soczewicę. Po chwili (powiedzmy mniej więcej dwóch minutach) zalej wszystko bulionem i wodą. Dodaj koncentrat. Gotuj na małym ogniu do miękkości - soczewica powinna być miękka, ale nie powinna się rozpaść. Dopraw do smaku solą i pieprze.

W międzyczasie przygotuj klopsiki. Cebulę i czosnek pokrój drobno (albo zmiel razem z mięsem). Pietruszkę wymyj i posiekaj. Dodaj wszystko do zmielonego mięsa, wybij jaja i dobrze wymieszaj na gładką masę. Mięso dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Z masy uformuj małe pulpeciki (ot odpowiednie na jeden kęs). Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż pulpety z każdej strony na lekko brązowy kolor.


Kiedy wszystko będzie gotowe, można jeść - klopsiki można dorzucić od razu do garnka z zupą, albo podawać z osobna, by każdy wybrał te najbardziej kształtne ;)

sobota, 16 kwietnia 2016

Wiosna przyszła, czas na czosnek

To już któraś wiosna z rzędu kiedy walczymy z wysypem czosnku niedźwiedziego pod ogródkową gruszką. Wczoraj nasza pierwsza przygodna z tymże w tym roku. Powstała szybka sałatka na ciepło i przyznam, że była całkiem przyjemna w obejściu.


Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim na ciepło

Składniki:
1 średnia cukinia (około 150-200 gr)
duży pęczek czosnku niedźwiedziego
pół opakowania rukoli
ok. 50 - 70 g fety
pęczek szczypioru lub dymki
małe chilli
bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Cukinie umyj i pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cukinię  i obsmażaj przez kilka minut, aż warzywo się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobne plasterki papryczkę chilli i słonecznik. Czosnek niedźwiedzi wypłucz i pokrój na dość grube paski. Tak przygotowane liście czosnku wrzuć na patelnie  i trzymaj na ogniu przez około minutę (liście powinny "siąść").


Zdejmij patelnię z ognia. Następnie opłucz i posiekaj dymkę, a fetę pokrój w niedużą, może 1,5 cm kostkę. Na patelnię, do ciepłej cukinii dodaj szczypior, rukolę i fetę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw ziołami, solą, świeżo zmielonym pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.