wtorek, 10 listopada 2015

Listopadowa piekarnia - marchewkowy bez wyrabiania.

Kolejne wspólne pieczenie z Amber... I to chleba wyjątkowego - bo nie dość, że to z przepisu promowanego przez Matrhę Steward, to jeszcze barwa, zapach i smak chleba są naprawdę wyjątkowe, jesienne. Lekko słodki, kminkowy i z dużą ilością orzechów włoskich. Po prostu pycha. A jakby tego było mało, to dodam, ze to chleb bez wyrabiania, wiec prosty, jak przysłowiowa budowa cepa.


Przepis cytuję za Amber!


Chleb marchwiowy
przepis w oryginale i film – klik!

3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania
1 1/4 łyżeczki soli kuchennej
1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży
1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka nasion kminku

W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin.
Hojnie posyp blat mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku.
Omaczoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka.
Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką i kminkiem. Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi sciereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej.
W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca.
Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę.
Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut.
Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor.
Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce.
Zostaw do ostygnięcia.
Na kamieniu lub na blasze chleb piecz ok. 40 minut.

ps. Moje małe modyfikacje: dodałam zwykłe drożdże piekarskie, piekłam z podwójnej porcji i w dużej tortownicy zamiast w garnku - reszta zgodnie z przepisem, choć ja dodałam kminu do ciasta ;)



Chleb marchwiowy na blogach:

środa, 4 listopada 2015

Niedzielne rogale orkiszowe

Nastał czas urlopu (niestety teraz te słowa są już przeszłością) i postanowiłam pobawić się z innymi formami pieczywa. Chleb chlebem, ale czasem trzeba stworzyć coś bardziej wymyślnego. Postawiłam na rogale. Jednak, żeby było nadal zdrowo, nie bawiłam się w mocno przemieloną i oczyszczoną mąkę pszenną, co to, to nie. Rogale powstały na bazie żytniego, razowe zakwasu i pełnoziarnistej mąki orkiszowej (na torebce brak opisu, ale stawiam na typ 1200). Pieczywo wyszło ciemne i cięższe niż tradycyjne, białe rogaliki, ale było poważnie pysznie (szczególnie na świeżo) i nie omieszkam do nich wrócić. Piekąc rogale bazowałam na przepisie z blogu "Prosto i swojsko" - odnośnik tu.



Rogale orkiszowe

Składniki:
100 g razowego zakwasu żytniego
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1200)
7 g soli
10 g cukru
10 g ciepłego masła
8 g drożdży suchych
350 g wody 
mleko i mak do posypania rogali
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników (oczywiście prócz mleka i maku) zagnieć ciasto - wyrabiaj przez około 3-5 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj z niego kulę, umieść w misce, nakryj folią spożywczą, albo bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny) - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie , wyjmij ciasto na stolnice oprószoną mąką i podziel ciasto na 10 równych kawałków (u mnie to mniej więcej ok. 100 g kęsy). Każdy kawałek uformuj w małą kulkę i daj jej chwilę odpocząć - myślę, że 10 minut powinno wystarczyć. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek i zwijaj w rulon dociskając i rozciągając lekko ciasto (filmik instruktażowy tu). Uformowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj letnim mlekiem i posyp obficie makiem. 

Tak przygotowane rogale odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut (wszystko zależy od temperatury otoczenia, najlepszym wyznacznikiem jes podwojenie objętości ciasta). Rogale piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. przez 20-25 minut - skórka powinna nabrać złoto-brązowego koloru. 

Studź na kratce, albo zajadaj ciepłe - z masłem smakują bombowo!