środa, 5 listopada 2014

Sposób na dynię...

Halloween za nami, ale sezon dyniowy dalej trwa. Z tej okazji zrobiliśmy strudel z dyniowo-serowym farszem. Zamiast słodyczy, było ostro... i przepysznie :)



Strudel dyniowo-serowy

Składniki:
1 kg pieczonej dyni piżmowej
500 g sera białego
2 pieczone cebule
6 pieczonych ząbków czosnku
2 ząbki czosnku
3 jaja
100 g sera  żółtego
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajo
10 kropli octu
125 ml wody
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli
70 g masła

Przygotowanie:
Wcześniej upieczoną dynię (nasz - pokrojona w plastry, posolona i doprawiona czosnkiem, chilli i ziołami, lekko skropiona oliwą - piekła się przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni) obierz ze skórki i wymieszaj z serem białym. Dodaj pokrojoną pieczona cebulę, czosnek (świeży i pieczony) i jajka. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach i również dodaj do masy. Dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką. 
Ciasto przygotuj tak samo jak w naszym przepisie na szpanakopitę

Kiedy ciasto będzie odpoczywać rozpuść masło. Ciasto lekko rozwałkuj na płótnie oprószonym mąką, a następnie rozciągnij tak, by można było przez nie zobaczyć płótno, jednocześnie utrzymując prostokątny kształt. Następnie ciasto posmaruj lekko przestudzonym, rozpuszczonym masłem i nałóż farsz na jeden z krótszych brzegów. Za pomocą płótna zwiń ciasto w roladę, przełóż je na lekko posmarowaną tłuszczem blachę. Ważne, żeby łączenie znalazło się pod spodem. Następnie zawiń brzegi, zawijając je pod strudel. Ciasto piecz w temperaturze  220 stopni przez około 40 minut. Strudel powinien być złoty i chrupiący. 

Strudel idealny tak na ciepło, jak i na zimno. 

niedziela, 2 listopada 2014

Powitalne babeczki

Zmieniło się pracę... a jak nowi współpracownicy wymagającymi są to trzeba ich powitać. Ja uczyniłam powyższe chlebem wg Hamelmana, koleżanka Jola moimi cytrynowymi babeczkami z ganache.


Cytrynowe babeczki z ganache
Składniki:
65 g masła
1 jajko
170 g mąki tortowej
100 ml mleka
ok. 50 g cukru
1 cukier waniliowy
6 g proszku do pieczenia
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
150 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany kremówki (36%)

Przygotowanie:
Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Foremkę do muffin wysmaruj pędzlem  oliwą i wyłóż papilotami. Masło ubij mikserem (powinno być puszyste). Wbij jajo, dodaj cukier waniliowy i ciągle ubijając dosypuj powoli cukier. Do masy dodaj mleko, skórkę i sok z cytryny. Mąkę przesiej i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę wmieszaj łyżkę - delikatnie i stopniowo - do gotowej masy jajeczno-maślanej. Ciasto przełóż do foremek - wypełniając je do 3/4 wysokości i piecz w piekarniku przez około 25 minut.

Kiedy babeczki się zarumienią wyjmij je z piekarnika i od razu przenieś z foremki na kratkę i wystudź.

W tym czasie przygotuj ganche. 100 g śmietany i połamaną czekoladę umieść w rondelku. Podgrzewaj wszystko na gazie, aż cała czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Ważne, żeby nic się nie przypaliło, a śmietana nie zagotowała się. Jeśli nie czujecie się pewnie w kwestii rondla na gazie, czekoladę w śmietanie rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Masie dajcie wystygnąć. Ubijcie pozostałe 100 g śmietany,  a następnie ubijcie masę śmietanowo-czekoladową na puszystą masę. Pod koniec, ciągle ubijając dodawajcie stopniowo pozostała  ubitą śmietanę.


Ostudzone babeczki udekorujcie ganache za pomocą rękawa cukierniczego. Dla ozdoby możecie dodać srebrne lub złote cukierki.