wtorek, 26 lutego 2013

Pani Zupa

Pierwsza zupa krem, która zagościła na moim  stole. Pierwsza zupa krem, która wyszła spod moich dłoni.
I od razu strzał w 10. Ulubiona z ulubionych. Inaczej chyba napisać nie mogę.  

Zupa cebulowa
Składniki:
1 kg cebuli
1 l bulionu warzywnego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
4-5 kromek pełnoziarnistego chleba
25 gr sera żółtego
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Cebule obierz i pokrój w piórka lub półtalarki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, posól i smaż aż lekko się skarmelizuje. Dodaj posiekany czosnek. Po minucie lub dwóch, kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, zalej wszystko bulionem i kotuj przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Zupę odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie zmiksuj. Chleb pokrój w sporych rozmiarów kostkę. Obsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C, aż nabiorą złotego koloru. Zupę podgrzej, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, nalej do miseczek, na wierzchu połóż garść grzanek i oprósz startym żółtym serem.