czwartek, 14 czerwca 2012

Serek wiejski w wersji de lux


Dziś niezwykle łatwo, zdrowo i dietetycznie. Ale także smacznie i z lekką nutą luksusu, choć to zwykły serek wiejski (tak nielubiany przez Jamiego Oliviera).

Serek wiejski de lux
Składniki:
250 g serka wiejskiego
30 g wędzonego łososia
20 g wędzonej makreli
szczypior, czerwona cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z makreli wybierz dokładnie ości i rozdrobnij ją w palcach. Łososia pokrój na niewielkie kawałki. Szczypior umyj i posiekaj (dodaj do smaku, tyle ile lubisz), cebulę obierz i też posiekaj (możesz użyć samej cebuli lub samego szczypiorku w takiej ilości jaka Ci odpowiada). Rybę i szczypiorek wymieszaj z serkiem. Dopraw do smaku pieprzem, uważaj z solą - wędzona ryba z natury jest słonawa, a i serek może okazać się z dodatkiem soli, zanim więc posolisz koniecznie spróbuj. Danie sprawdza się idealnie jako samodzielne danie oraz dodatek do świeżego chleba. Smacznego!


środa, 6 czerwca 2012

Chleb z makiem i cebulą wersja zakwasowa

Do chleba z makiem i cebulą zapałałam miłością prawdziwą i szczerą. Postanowiłam jednak spróbować wersję na zakwasie.  

Zakwasowiec z makiem i cebulą
Składniki:
300 g g zakwasu
500 g mąki pszennej chlebowej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
350 ml letniej wody
60 g maku
3 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżeczki soli




Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelni, lekko i podsmaż na oleju i maśle. Odstaw do przestudzenia. Mąki wymieszaj z zakwasem i zarób ciasto stopniowo dodając wodę. Odstaw na 30 minut, a następnie dodaj cebulę, mak oraz sól i dobrze zarób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Z racji, ze to chleb na zakwasie proces rośnięcia trwa trochę dłużej niż w przypadku drożdży, musisz wiec dać ciastu odpocząć na min. 2,5 - 3 godziny. Po tym czasie zarób lekko ciasto i uformuj bochenki (z podanej ilości wyjdą spokojnie da bochenki koszykowe/keksowe albo jeden sporych rozmiarów okrągły bochen), a następnie włóż je do nasmarowanej formy lub do koszyka (łączeniem do góry). Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj ok. godziny półtorej, aż chleb wyrośnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C i piecz przez 40 -60 minut (w zależności od wielkości bochenka). Chleb jest gotowy kiedy skórka wyraźnie się zarumienia, a popukany od spodu wyda głuchy dźwięk. 

wtorek, 5 czerwca 2012

Brokułowy suflet

Zainspirowana tanimi brokułami oraz przepisem z książki Kuchnia Polska Ewy Aszkiewicz poczyniłam swój pierwszy suflet.

 Brokułowy suflet (6-8 porcji)
Składniki:
500 g różyczek brokułu
3 jaja
1/4 szkl. śmietany
3 ząbki czosnku
50 - 80 g sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 
odrobina masła do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Brokuł opłucz i podziel na różyczki. Wrzuć go na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotuj przez 5, góra 10 minut, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Brokułowe różyczki zmiksuj. Wybij jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka dokładnie połącz z pozostałymi składnikami, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i gałką do smaku. Białka ubij na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy brokułowej (postępuj jak w przypadku biszkoptu, czyli bądź delikatny, ważne jest bowiem, by piana nie siadła), mieszaj delikatnie zbierając masę od spodu. Nasmaruj foremki masłem (idealnie sprawdzają się filiżanki - w moim przypadku była to bolesławiecka kamionka)  i nałóż do nich masę. Włóż od razu do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (ważne by w tym czasie nie otwierać piekarnika, bo suflet może siąść). Suflet jest gotowy, gdy wierz się równo zarumieni a brzegi lekko odchodzą od foremki.