piątek, 25 maja 2012

Guacamole, czyli awokado w najlepszej postaci.



Przyznaję, że kiedyś awokado nie należało do moich faworytów. Zielone, nieznane i o lekko mydlanym smaku. Jak to to lubić. A później odkryłam guacamole i pokochałam to zielone cudo. 

Guacamole
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny 
1 średni dojrzały pomidor
1 średnia czerwona cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przekrój awokado na pół i lekko przekręć. Pokrój miąższ w kostkę i wyjmij go ze skórki za pomocą łyżeczki. Pomidora pokrój w drobną kostkę (można go pozbawić skórki, ale nie jest to niezbędne), tak samo jak cebulę. Dopraw wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj lekko rozgniatając awokado.

środa, 23 maja 2012

Grillowanie z domową pitą, czyli WP # 129


Oj przypasowała mi majowa propozycja WP. I nie ma się czemu dziwić. Sezon grillowy w pełni, więc Gosienkah z Mojego Podwórka trafiła po prostu w dziesiątkę.


Chleby pita 

Składniki: 
1 1/8 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Z drożdży, wody i cukru zrób zaczyn i odstaw go na ok  10 min. żeby ruszył. Po tym czasie dodaj oliwę, sól i 2 szklanki mąki. Wymieszaj, dodając ostatnią szklankę mąki. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyłóż ciasto na lekko obsypany mąką blat i uformuj ciasto w podłużny wałek, a następnie podziel je na 8 - 10 części. Z poszczególnych kawałków uformuj kulki i umieść pod wilgotną ściereczką. Kulki po kolei rozwałkuj na krążki (nie mogą być zbyt cienkie, co niestety nam się udało, formowanie rękami jest więc niewskazane).
Krążki ciasta przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 250 ° C. Pite piecz partiami na blasze lub kartce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki są gotowe po ok 4-5 min, po tym czasie powinny być lekko zrumienione. 
I tym sposobem mamy idealny dodatek na weekendowy grill.