poniedziałek, 27 lutego 2012

WP # 126 - Orkiszowy zakwasowiec

W tym miesiącu Weekendowa Piekarnia orkiszem stoi. Wszystko to za sprawą Spiżarni  i propozycji jej autorki na lutowe wypieki. Przyznaję - oba chleby bardzo przypadły mi do gustu. Oba wyrosły i prezentowały się pięknie (za wskazaniem na drożdżowy, bo jednak ten sezam dodał odrobinę smaczku) i co najważniejsza smakowały jak diabli.


Chleb orkiszowy na zakwasie


Zaczyn:
80 g zakwasu żytniego
125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
70 g wody


Zaparka:
100 g mąki ciemnej orkiszowej
120 g gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kminku


Ciasto chlebowe:
280 g przygotowanego wcześniej zaczynu
220 g przygotowanej wcześniej zaparki

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
180-250 g wody (mąka razowa potrzebuje więcej wody)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wymieszaj składniki zaczynu do uzyskania miękkiego ciasta. przykryj folią, nakłuj ja kilka razy nożem i  odstaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Składniki zaparki wymieszaj i odstawić na 8-12 godzin ( u mnie był identyczny czas jak na rośnięcie zaczynu).

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta chlebowego, dodając stopniowo wodę, odstaw na 10 minut. Jeszcze raz krótko wymieszaj i daj odpocząć ciastu 30 minut.
Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wymieszaj, szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by ciasto podrosło.

Lekko wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch keksówek. Odstaw do wyrośnięcia na 4-5 godzin, do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzej do 230 ° C. Bochenek natnij lub delikatnie nakłuj. Piecz w naparowanym piekarniku przez 35-40 minut, lub do zbrązowienia skórki.

Źródło: Przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej

czwartek, 23 lutego 2012

Szarlotka z kruszonką

Proste i smaczne. I na tym w sumie należy zakończyć, bo taka szarlotka, to po prostu klasyka, którą każdy choć raz musi przygotować i zjeść.

Szarlotka z kruszonka
Składniki:
1 szkl. mąki
1/3 kostki masła
1/4 szkl. cukru
1 jajo
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kwaśne jabłka
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru

Przygotowanie:
 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło prosto z lodówki i posiekaj je bardzo drobno mieszając jednocześnie z mąką. Następnie dodaj sól, cukier i jajko i zagnieć szybko ciasto. Gdyby było zbyt suche dodaj śmietanę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. pól godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry. Z maki,, masła i cukru zagnieć kruszonkę.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dopasowując kształt do formy na tartę (ciasto powinno lekko wystawać powyżej brzegu formy).  Na cieście ułóż jabłka i posyp je obficie kruszonką. Piecz przez ok. 40 minut - ciasto powinno się ładnie zrumienić. 

Ciasto można jeść na ciepło i na zimno - idealnie smakuje z bitą śmietaną, jogurtem lub lodami.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Pomarańczowe babeczki z gorzką czekoladą

Propozycja Weekendowej Cukierni (godpodarzy Domi) naprawdę mnie zachwyciła. Niemniej jednak i tak musiałam to i owo zrobić pod siebie. Po pierwsze za dużo cukru, po drugie ciut za dużo tłuszczu, po trzecie babeczki aż prosiły się o dodanie gorzkiej czekolady. W efekcie to póki co najlepsze babeczki jakie wyszły spod mojej ręki. 

Pomarańczowe babeczki z gorzką czekoladą - WC # 1/2012
Składniki:
260 g maki pszennej
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
1/4 szkl soku pomarańczowego
90 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajo
100 g miękkiego masła
40 ml nalewki pomarańczowej (lub dowolnego alkoholu)

gorzka czekolada



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 ° C.
Jajko i cukier ubij na ciepło, aż powstanie jednolita puszysta masa. Nadal ubijając dodawaj stopniowo masło. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i dodaj do maślano-jajecznej masy. Z jednej połowy pomarańczy wyciśnij sok, resztę zmiksuj. Dodaj  wszystko do masy i wymieszaj. Następnie wlej alkohol i ciągle mieszając dosypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.


Tak przygotowane ciasto przełóż do formy na babeczki i piecz przez ok. 25 minut.
Źródło: Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dla smakoszy"

piątek, 17 lutego 2012

Chleb orkiszowy na drożdżach, czyli WP # 126

 W kolejnej Weekendowej Piekarni Anita ze Spiżarni zaproponowała dwa chleby orkiszowe. I pierwszy za mną. Przyznam, że aż tak pięknego efektu się nie spodziewałam. Chleb wyszedł dosłownie jak z obrazka. Cudnie wyrośnięty, równy, bez pęknięć. Do tego smaczny! Jestem po prostu zachwycona. Następna będzie na pewno wersja na zakwasie.

Chleb orkiszowy na drożdżach

Składniki:
800 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
ok. 20 g drożdży piekarniczych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotowanie:
Przygotuj dwie 900 gramowe foremki.

W misce wymieszaj mąkę, sól i roztarte drożdże (można z odrobiny wody i miodu zrobić lekki zaczyn). Do suchych składników dodaj wodę, oliwę i miód. Wyrabiaj energicznie przez 5-10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące). Następnie ciasto podzielić na dwie części, wypełnij do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i  posyp sezamem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (ok. 1 godz). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200° C. Chleb piecz przez około 40-50 minut. Studź na kratce.

Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby

środa, 15 lutego 2012

Tłustoczwartkowe faworki

Tak, tak. Wiem, że tłusty czwartek dopiero jutro, ale ukryć się nie da, że skoro trzeba czym,ś uraczyć pracową ekipę trzeba się do tego przygotować dzień wcześniej. Z tej okazji dziś z C. usmażyliśmy ze 400 faworków. No, gwoli ścisłości - On smażył, ja zagniatałam, wałkowałam i zawijałam... i mimo wszystko uważam, ze miałam lepszą fuchę.

Faworki
Składniki (na podwójna porcję):
4 szkl. mąki
4 jaja
3 żółtka
100 g masła
6-8 łyżek śmietany
2 szczypty soli 
1/2 kieliszka spirytusu (lub 1 kieliszek wódki)
ok. 4 kostek smalcu do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj twarde masło prosto z lodówki i posiekaj drobno nożem. Dodaj sól, żółtka, jajka, śmietanę i alkohol i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki się połączą dla uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta zbij je wałkiem. Wystarczy kilka minut. Następnie podziel ciasto na 2 - 4 części (zależy z jakiej ilości mąki robisz faworki) i wywałkuj  je bardzo cienko - w razie potrzeby podsyp ciasto mąką, ale bardzo niewielką ilością. Pokrój płat ciasta na paski (grubość mniej więcej na dwa palce), następnie na mniejsze prostokąty, w których po środku wytnij podłużną dziurkę. Przewiń jedną część ciasta przez otwór pośrodku. 

Smaż na rozgrzanym smalcu do uzyskania złotego koloru - czyli dosłownie kilka chwil z jednej i drugiej strony. Wyłóż na ręcznik papierowy, następnie układaj na półmisku i posyp cukrem pudrem. 
 

wtorek, 7 lutego 2012

Chleb z makiem i cebulą

W którymś z wydań Weekendowej Piekarni zachwyciły mnie bagietki z makiem i cebulą - moja miłość do cebuli jest wszak znana nie od wczoraj. Przyznaję, że na bagietki przy codziennym pieczywie jestem zbyt leniwa, więc przepis przerobiłam i wyszedł przepyszny chleb. Cała rodzina zakochała się w nim do tego stopnia, że przez kilka tygodni piekłam go nieprzerwanie.

Chleb z makiem i cebulą
Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
200 g maki pszennej razowej
300 g letniej wody
8-10 g drożdży piekarniczych
1 łyżka maku
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z makiem i solą, a drożdże z cukrem i wodą (daj im kilka minut, żeby ruszyły).  Mieszając mąkę  powoli wlewaj wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie wraz z oliwą. Zagnieć dosyć luźne ciasto. Przykryj ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Następnie zagnieć lekko ciasto podsypując mąką i uformuj bochenek. Przełóż ciasto łączeniem do koszyka i odstaw do wyrastania na ok. 40 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 230° C. Chleb przełóż na rozgrzaną blachę i piecz przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 210° C i piecz jeszcze przez 30 -40 minut, aż chleb się ładnie zarumieni. Po upieczeniu spryskaj delikatnie wodą i zostaw do całkowitego wystudzenia na kratce.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Babeczki z kremem na Dzień Dziadków

Zainspirowana styczniowym wydaniem Weekendowej Cukierni na Dzień Babci i Dziadka upiekłam babeczki z kremem śmietanowo- serowym. Smaczne były, niestety nieudokumentowane fotograficznie, ponieważ były zbyt smaczne i znikły całkiem szybko, po drugie pieczone były na wyjeździe. 

Babeczki z kremem


Składniki:
2 jaja
125 g masła
125 g mąki
1 torebka cukru waniliowego
80 g cukru (w tym przypadku zastąpione 40 g słodzika)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-5 łyżek śmietany


Krem
Składniki:
250 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 torebka cukru waniliowego


Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, dodając stopniowo jaja. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitego masła wmieszaj delikatnie mąką (najlepiej łyżką) oraz śmietanę.
Masę przelej do papilotek włożonych do formy na babeczki.
Babeczki piecz w rozgrzanym do 200° C przez około 20 minut.


Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę razem z cukrem waniliowym i dodaj do niej serek - nie ubijaj zbyt długo, żeby krem się nie zważył. Na zimne babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego, nałóż krem. Dodatkowo posyp wiórkami kokosowymi lub gorzkim kakao.