sobota, 28 stycznia 2012

Biscotti

O tak! Zapałałam miłością do tych włoskich ciastko-sucharków. Niestety bez wzajemności, bo jak każde słodycze idą w biodra, a tego nie lubię. Nie to jednak jest najważniejsza. Liczy się miłość i niezwykła iluminacja (aż mnie dziwi, że tak późno do mnie to dotarło), że jednak Włosi wiedzą co dobre. Nie dość tego, najczęściej bowiem i dobre i proste w wykonaniu. To chyba sprawia, że prócz polskich kluch, najbardziej lubię włoskie pasty, a teraz i ciasteczka!

Przepis podstawowy na biscotti ukradłam z jakiegoś programu z Kuchni+, ale nawet jakby mnie kroić to nie przypomnę sobie z jakiego. Cóż, chyba SKS mnie dopadł.


Biscotti migdałowe
Składniki:
200 g mąki pszennej
80 g cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do piweczenia
ok. 100 g migdałów bez skórki
kilka kropel migdałowego aromatu do ciasta

Biscotti kakaowe z orzechami włoskimi
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
110 g cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 185 °C. Jaja ubij z cukrem. Mąkę przesiej na stolnicę (w przypadku kakaowych ciastek, dodaj kakao), dodaj proszek do pieczenia i bakalie. Dodając powoli ubite jajka zagnieć ciasto. Będzie dość luźne. Jeśli za bardzo będzie kleiło się do rąk możesz lekko podsypać mąką. Uformuj bochenek ok. 20 cm. i piecz w piekarniku przez 20-25 min. Następnie ostudź, pokrój pod skosem na ok. 1 centymetrowe kromki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w temperaturze 150-160 °C przez ok. 30 minut, obracając kilka razy żeby się równo zrumieniły i wysuszyły. Wystudzić.

czwartek, 19 stycznia 2012

Pasztet francuski

Prosty, pyszny i uwielbianych przez wszystkich krewnych i znajomych. Na pewno najlepszy na pierwszy pasztet w życiu, a na milion procent zachwyci każdego i pozwoli zabłysnąć.

Pasztet francuski
Składniki:
250 g drobiowej wątróbki
100 gram masła
1 spora cebula
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz i szałwia do smaku


Przygotowanie:
Oczyść wątróbkę. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż wątróbkę i dodaj posiekaną cebulę. Wątróbkę  całkowicie zdejmij z patelni - nie może się przesmażyć, bo będzie twarda. Zeszklij cebulę, następnie połóż z powrotem wątróbkę i  smaż kilka minut - aby wątróbka nie była krwista. Dodaj posiekany czosnek i masło. Przestudź całość, następnie zmiksuj. Dopraw do smaku i voila. Delektuj się delikatnym, pysznym pasztetem. 


poniedziałek, 16 stycznia 2012

Pszenny chleb z płatkami owsianymi

Przyznaję, że chleba na patyczek nie sprawdziłam i jak na mój gust wyszedł zbyt wilgotny. Ale co kto lubi!


Pszenny chleb z płatkami owsianymi  - Weekendowa Piekarnia # 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)
14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)
1/2 szklanki wody (do drożdży)
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)
1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)


Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do rondelka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Następnie odstaw płatki, by przestygły.
Drożdże rozpuść w wodzie, dosyp cukier puder i odstaw, by wyrosły. Gotowy zaczyn wlej do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodaj sól, brązowy cukier oraz mleko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Wsyp 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiaj łyżką.
Kiedy składniki się połączą wyłóż ciasto na omączony blat i wyrabiaj około 5 minut, dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ok. 15cmx28cm posmaruj oliwą i obsyp mąką. Ciasto przebij i wyrabiaj na omączonym blacie przez około minutę, po czym podziel na dwie części. Pierwszą rozciągnij na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i zroluj. Włóż do blaszki zagięciami na dół. Drugą część podziel na trzy kawałki, z każdego utocz wałek i spleć z nich warkocz.
Na blat wysyp płatki owsiane. Warkocz skrop wodą, odwróć i przyciśnij lekko do płatków. Odwróć go płatkami do góry i połóż na bochenku w formie, dociśnij, by ciasta się złączyły. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piecz w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180-200 °C.

piątek, 13 stycznia 2012

Pszenny zakwasowiec - WP # 125

Chleb wyszedł brzydki, choć u mnie w domu są zachwyceni i nazywają go rustykalnym.  Przyznać jednak muszę, że jaki brzydki, taki smaczny.

Biały chleb na zakwasie - Weekendowa Piekarnia # 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"

Składniki:

500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna maka pszenna)
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych- 4 g)
150 g zakwasu żytniego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie uformuj bochenek i włóż do koszyka (u mnie oczywiście durszlyk ;) ). Chleb wyrasta około bo minut. Piekarnik nagrzej do 210°C i piecz chleb ok. 40 minut. Pamiętaj, że opukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studź na kratce.

czwartek, 12 stycznia 2012

Krem z selera

Pisałam już kiedyś o mojej miłości do zup kremów. Przyznaję to bez wstydu, szczególnie zimą (mimo że bliżej jej w swej aurze to jesieni). I chyba ze względu na porę roku i silne wiatry zrodziła się bardzo pożywna, gęsta i rozgrzewająca zupa selerowa. 

Krem z selera

Składniki:
1 spory seler (korzeń)
1 średnia marchew
biała część średniego pora
0,5 niewielkiej pietruszki
3 ząbki czosnku
0,5 papryczki chilli
1 l bulionu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 łyżka oleju
kilka grzanek z pełnoziarnistego chleba

Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Zeszklij je na niewielkiej ilości oleju, najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Na końcu smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie zalej je bulionem (najlepiej drobiowym lub warzywnym) i gotuj do miękkości. Odstaw do lekkiego przestygnięcia i zmiksuj całość. Podgrzej i dopraw. Zrób grzanki z grubych kromek pełnoziarnistego chleba (osobiście użyłam chleba orkiszowego) tak jak lubisz - na patelni, grillu czy w piekarniku. I zupa gotowa. Łatwa, szybka, a do tego pożywna i bardzo smaczna.

czwartek, 5 stycznia 2012

Racuchy trochę inaczej

Zaczął się karnawał. Czas słodkości i zabawy.  Pączki niestety są odgórnie przyporządkowane do mojej rodzicielki, wiec nawet boj się ich tykać. Ale racuchy to już inna para kaloszy. Niżej wersja z płatkami owsianymi i brązowym cukrem.

Racuchy z jabłkami i płatkami owsianymi

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. płatków owsianych
2 średnie jabłka
ok. 10 g świeżych drożdży
30 gr rodzynek
1 szkl. wody
2 jaja
4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki oleju lnianego
2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże oraz połowę cukru rozpuść w połowie letniej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj płatki owsiane, jaja, rodzynki, resztę wody i cukru. Kiedy drożdże ruszą dodaj zaczyn do ciasta i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników w rzadkie ciasto. Dodaj olej i wmieszaj go w ciasto. Obierz jabłka pokrój je w szesnastki, a następnie w plasterki. Wrób jabłka w ciasto i tak przygotowane racuchy odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powiedzmy na 30-40 minut, lub do wyraźnego zwiększenia objętości.
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją delikatnie olejem. Racuchy nakładaj łyżką i smaż je z obu stron do uzyskania złocistego koloru.