niedziela, 28 sierpnia 2011

Placki z cukinii

Co roku w ogrodzie mamy chociaż jedna  cukinię. Co roku na stole królują placki z cukinii. Lubię ten czas, zawsze kojarzy mi się z latem, kiedyś z wakacjami. W tym roku lato nas nie rozpieszcza, ale placki jak zawsze są.

Placki z cukinii
Składniki:
3 średnie cukinie
3 jaja
6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka bazylii
olej do smażenia

Obierz cukinie ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Tak przygotowane cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na chwile (ok. 5-10 minut), żeby warzywo puściło sok. Następnie odciśnij mocno cukinię i wymieszaj ją z resztą składników. Pamiętaj, że im mniejsza i młodsza cukinia (pochodząca z wcześniejszych zbiorów), tym mniej wymaga mąki i odwrotnie. Po dokładnym wymieszaniu składników piecz na rozgrzanym oleju. Gotowe placki powinny mieć złoty kolor i być lekko chrupiące.

czwartek, 25 sierpnia 2011

Migdałowa babka z borówkami czyli Weekendowa Cukiernia #4

Wiem, że miał być przepis na maślane bułeczki, wiem. Niestety komputer wystawił na mnie swe kopyto i postanowił się permanentnie zbuntować. Wszelkie czynności zaradcze nie pomogły, musiał więc zostać zastąpiony lepszym modelem. W efekcie zanim zdjęcia obecne na starym twardym dysku zostaną odzyskane, minie jeszcze trochę czasu. Jednak kiedy komputer nie dawała się do użytku, piekarnik działał sprawnie (podobnie zresztą jak aparat) i udało mi się upiec kolejną propozycję Weekendowej Cukierni wyszukaną przez  Małgosię na blogu "gotuję bo lubię". Osobiście uważam przepis za zbyt maślany i zbyt słodki. Moja walka o w miarę zgrabną sylwetkę stała się już lekką obsesją, ale cóż. Masło ograniczyłam więc do połowy, podobnie cukier, który dodatkowo częściowo wymieniłam na słodzik (ciasto jechało w gości do diabetyka, musiałam więc się dostosować). 

Migdałowa babka z borówkami
Składniki:
270 g mąki
100g mielonych migdałów
50 g naturalnego cukru waniliowego
40 g słodzika do pieczenia
100 g masła
1/4 szkl. maślanki
4 jaja
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
150 g borówek
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka brązowego cukru waniliowego

Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Jajka połącz z cukrem i ubij na ciepło. Następnie połącz wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, zmielone migdały, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki najlepiej przemieszaj rózgą do ubijania jaj, nada im to puszystości. Następnie dodaj ubite jaja i maślankę oraz mieszając zacznij stopniowo dolewać płynny, letni tłuszcz. Kiedy ciasto będzie jednolite, przelej je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej odrobiną oliwy i obsypanej tartą bułką lub kasza manną. Ciasto posyp owocami, płatkami migdałowymi i brązowym cukrem. Piecz w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

wtorek, 9 sierpnia 2011

Warkocz z czosnkiem i szynką

Postanowiłam wreszcie wrócić do pieczenia. W domu dalej sajgon, remont, rozgrzebana łazienka, zagracona kuchnia. Nic to - jak mawiał Pan Wołodyjowski.Na przeciw wszystkiego postanowiłam wziąć się za coś słodkiego (o tym pewnie w kolejnym poście) i za coś wytrawnego. W przypadku quasi-chlebowego wypieku padło na warkocz z czosnkiem i szynką dojrzewającą. Przepis znalazłam w Spiżarni a.grey (oczywiście trochę go zmodyfikowałam). I mimo, ze mój warkocz nie prezentuje się aż tak okazale, to smakuje wyśmienicie!


Warkocz z czosnkiem i szynką
Składniki:
400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej, chlebowej
14 g drożdży piekarskich
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miękkiego masła
4 łyżki mieszanki ziaren (sezam+siemię lniane)
300 ml letniej wody
2 ząbki czosnku, rozgniecionego z 1/4 łyżeczki soli
3 plastrów pokrojonej szynki seranno
do glazury 1roztrzepane jajko



Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę mąki i odrobinę cukru.Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj zaczyn, sól, masło i czosnek. Wymieszaj. Następnie dodaj ziarna i zacznij stopniowo dolewać wodę. Wyrabiaj ciasto - powinno być miękkie i niezbyt mocno klejące.
Przełóż je na na lekko posypany mąką blat i zagniataj przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż  do naoliwionej miski, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazuj i ponownie pozostaw w misce na ok. 15 minut, żeby odpoczęło.
Następnie podziel je na 6 części (chyba, że Twój warkocz ma być większych rozmiarów, wtedy wystarczą 3 częsci). Z każdego kawałka uformuj 30-35 cm wałek. Następnie Ułóż na blacie dwa wałki, nałóż na nie szynkę, dołóż trzeci wałek i zapleć warkocz. Póżniej przełoż na blachę do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Wyrośnięty warkocz posmaruj roztrzepanym jajkiej i piecz w 220 °C przez 30 minut.